Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Църквата почита Св. Теодосий, именици са Богдан, Богомил, Божан, Теодор

На 11 януари църквата почита Св. Преподобни Теодосий Велики (424-529 г.), на когото християнството дължи създаването и образцовото устройство на първите общежителни манастири.

Преподобни Теодосий Велики се родил в село Магарион в Кападокия. Родителите му посрещнали явяването му на света като дар на провидението и затова го нарекли Теодосий - "от Бога даден" (Богдан). Възпитан в съвършено благонравие, младият Теодосий започнал да служи на Христа и усърдно се молил на Бога да му посочи истинския път.

В ранна младост той пожелал да се поклони на светите места и тръгнал за Йерусалим. На минаване през Антиохия Теодосий посетил св. Симеон Стълпник, който го благословил за монашески подвиг и му предрекъл, че той ще бъде "велик пастир на словесни овце", което напълно потвърдил животът на бъдещия знаменит изповедник.

Св. Теодосий дълго живял в пещера и се отдал на непрестанна молитва и неотстъпно богосъзерцание. Светията сам измивал раните на страдащите в неговите болници и помагал за обслужването на различните просители и поклонници.

Преподобни Теодосий Велики предчувствал смъртта си няколко години преди да нaпусне този свят. Бил погребан във Витлеемската пустиня, където започнал своето подвижничество. Славата на нови чудотворства украсила неговото отминаване в блажената вечност. Йосиф Студит и Теофан Начертани от лаврата на св. Сава написали много песнопения, с които и до днес Православната църква прославя великия основател на общежителните манастири.

Имен ден днес празнуват Богдан, Богдана, Божо, Божил, Бона, Бонка, Богомил, Богомила, Божан, Божана, Теодосий, Теодор, Теодора.

c