Водещи новини Общество

19 години от гибелта в Кербала на български войници, сред тях и Свилен Киров от Добрич

На 27 декември 2022 г. се навършват 19 години от атентата с камион-бомба срещу военна база „Индия“ в Кербала, Ирак, при който загинаха петима български военнослужещи и десетки други бяха ранени. В операцията за стабилизиране и възстановяване на Ирак от 22 август 2003 г. до края на 2008 г. България участва с 11 военни контингента с обща численост 3 367 души и за целия период даде 13 свидни жертви. Със своята саможертва те остават завинаги в редиците на Българската армия.

На този ден отдаваме почит към майор Георги Качорин, старши лейтенант Николай Саръев и офицерските кандидати Антон Петров, Марин Милев, Цветан Камов, Паун Георгиев, Иван Инджов, Свилен Киров, Димитър Димитров, Владимир Пашов, Гърди Гърдев, Преслав Стоянов и Валентин Донев.

„Деветнадесет години след атентата в Кербала изказвам искрено уважение и преклонение пред куража, смелостта и мъжеството на тези достойни българи, служили всеотдайно и с високо чувство на отговорност. Дълбок поклон пред саможертвата на загиналите в операцията на многонационалните сили в Ирак“, се посочва в съболезнователния адрес на министъра на отбраната Димитър Стоянов към семействата и близките на загиналите.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.