Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

В ден втори на Коледа се отдава почит към Божията майка, Ден на бащата

През втория ден на Коледа Църквата отрежда почит към Божията майка - Събор на Пресвета Богородица. Молитви се отправят и за Св. Йосиф Обручник. Св. цар Давид. Св. Яков (брат Божий)

В България 26 декември се отбелязва и като Ден на бащата - празник на свети Йосиф, на когото свише е отредено през земните си дни да се грижи за Дева Мария.

След тържеството в чест на великите свещени събития, случили се в деня на Христовото Рождество, на следващия ден Православната Църква приканва вярващите да възхвалят с хвалебни и благодарствени песни Божията майка като избран съсъд на Божия промисъл.

"Дойдете да възпеем Спасителевата майка, която и след раждането пак се оказа Дева!"

Това събрание в деня след Рождество Христово на вярващите е за прославяне на св. Богородица, която родила Спасителя, и е определено като "Събор на пресвета Богородица".

В този ден се отдава почит към паметта на св. праведни Йосиф, обручник на св. Дева, както и към паметта на св. цар Давид (като славен родоначалник на Иисуса Христа) и на св. Яков (брат Господен), който е пръв християнски епископ на град Йерусалим.

Именици днес са: Давид, Дацо, Дачо, Жозеф, Йосиф

c