Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Ден на майсторите на художествени и традиционни занаяти в ЕК "Старият Добрич"

Сдружението на майсторите в ЕК „Стария Добрич“ и Народно читалище „Български искрици 2016“ организират на 12 декември от 14.30 часа в АЕМО „Стария Добрич“ ден на майсторите на художествени и традиционни занаяти.

На този ден се почита Свети Спиридон Чудотворец – закрилник на занаятите. Програмата включва пресъздаване на жива картина на Добрич от края на XIX и началото на XX век, празничен водосвет, демонстрации на занаяти от майсторите в ЕК „Стария Добрич“ под наслов „Занаятите – минало настояще и бъдеще“ и връчване на свидетелства.

Партньори на събитието са Община град Добрич, РИМ – Добрич, СУ „Димитър Талев“, ДТ „Йордан Йовков“, СУ „Климент Охридски“, Регионална занаятчийска камара – област Добрич, Езикова гимназия „Гео Милев“ и Професионална гимназия по транспорт, обслужване и лека промишленост.

Жива картина ще ни върне към атмосферата на Добрич от края на 19-ти и началото на 20-ти век. Днешните майстори пък ще представят своите произведения пред посетителите в „Стария Добрич” и ще покажат майсторлъка си пред ученици от добрички училища.

Знания и опит на младите ще предадат майстори-занаятчии от ЕК „Старият Добрич“.

Стоян Борисов - кожаро-кожухар: Изработва изделия от лицева кожа, косъм и тула. Има майсторско свидетелство и е участвал в събори и изложения на български занаятчии от цялата страна.

Павлин Пенев - художник – иконописец: Работи в иконописната работилница на комплекса. Използва естествени материали като дърво, креда, платно, туткал, темперни бои и лакове от естествени смоли. Изработва икони за дома и за църкви.

Веселина и Пламен Кулеви – керамици: Занимават се с художествена изработка на керамични изделия и накити. Работят с кафява глина, стъкло, полускъпоценни камъни. Използват керамична пещ, течни безуловни глазури и четки.

Ивелин Митаков – ножар: Работи с ножарски стомани, екзотична дървесина, кожа, биволси и еленски рог. Изработва ловни, кухненски и бутикови ножове. Извършва ремонт и заточване, шиене на кании.

Ивайло Маринов - художествена обработка на кожа: Занимава се с  изработване на кожени пластики. Техниката, с която работи е уникална, създадена от него. Изгражда творбите си чрез наслагване на материала. Всяка пластика е резултат от десетки ръчни операции. Работи с естествени бои, лакове за придобиване на интересни цветни нюанси, както и за устойчивост и консервиране на материала. Негови уникати са закупени за частни колекции в Италия, Гърция, Германия, Холандия, Русия, Беларус, САЩ – Калифорния.

Яника Янкова – ателие шевици: Изработва носии, сувенири, аксесоари от съвременни и ръчно тъкани платове и естествена кожа с етно елементи.

Петър Койчев и Койчо Колев – дърворезбари: Изработват ръчно резбовани пана с най-различни мотиви, пластики, обредни домове, църкви, бутикови мебели, всичко свързано с масив.

c