Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

Семинар „Съвместно управление на риска“ се проведе в Община Шабла

Община Добричка е водещ партньор по проект ROBG - 415 „Съвместно управление на риска и партньорство в трансграничен регион „Кълъраш – Добрич“, финансиран по програма INTERREG V-A Румъния – България.

Основната му цел е да се създаде устойчиво партньорство от двете страни на границата за ранно предупреждение и адекватна реакция в извънредни ситуации и обмен на информация и ресурси, както на институционално ниво, така и сред широката общественост и доброволните формирования.

За постигане на тази цел се организират поредица от семинари в област Добрич и при партньора за представяне на Съвместната стратегия и Съвместен план за действие по проект ROBG 415 „Съвместно управление на риска и партньорство в трансграничен регион „Кълъраш – Добрич”. В тях участват  представители на общините в района на ТГС в област Добрич и пожарна служба за повишаване на готовността на доброволческите формирования за работа в кризисни ситуации и създаване на Партньорска мрежа за съвместни действия и реакция при извънредни ситуации.

Целта е да се улесни обмена на ноу-хау и да се създаде добре структурирана мрежа за взаимна подкрепа и да се създадат бързи процедури за вземане на решения при критични ситуации, за да се постигнат по-високи резултати и да се види дали действията отговарят на целите на проекта.

Семинар „Съвместно управление на риска“ се проведе в Община Шабла. В него взеха участие заместник-кметовете на Община Шабла Цветелин Йорданов и Петър Атанасов, Ели Петрова – директор на Дирекция ХДЕППИП в Община Добричка и главният счетоводител на Общината Йоанна Пенева, представители на Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“, както и на доброволческото формирование в общината.

Посочено беше, че Община Шабла има доброволческо формирование, чийто състав от 15 души е пълен, има чакащи, а средната възраст на доброволците е 37 години. Екипът е оборудван с необходимата защитна екипировка, а по трансграничен проект на Община Шабла е оборудван със спасителна лодка, високопроходим автомобил и звуково-известителна система. Разполага и със собствен пожарен автомобил, дарен от партньори от Полша.

Обсъдени бяха проблемите пред работата на доброволческото формирование. Направени бяха предложения за подобряване на дейността на тези структури, за да могат те ефективно да изпълняват функциите си.

Беше представен проект ROBG - 415 „Съвместно управление на риска и партньорство в трансграничен регион „Кълъраш – Добрич“; Направена беше презентация на разработените по проекта Съвместната стратегия и Съвместен план за действие.

Беше подписан информационен документ за създадено партньорство. В него се посочва, че в рамките на проекта е създадено съвместно партньорство за ранно предупреждение и реагиране при извънредни ситуации. Документът отразява намеренията за сътрудничество и общи действия на Община Добричка и Община Шабла.

c