Водещи новини - дясно Култура Общество

Днес е Световният ден на тоалетната

Световният ден на тоалетната (World Toilet Day) е кампания за мотивиране на милиони хора по целия свят за решаване на проблеми, свързани с канализацията и хигиенните условия. Денят се отбелязва от Световната тоалетна организация на 19 ноември от 2001 година насам, а с резолюция на ООН Световният ден се отбелязва като официален Международен ден на ООН.

Световният ден на тоалетната дава възможност да се повиши информираността за значението на канализацията и да се повиши достъпа до тоалетни и течаща вода. 

Всяка година Денят има различна тема.

Кампанията за Световния ден на тоалетната през 2022 г., наречена „Да направим невидимото видимо“, се фокусира върху въздействието на санитарната криза върху подпочвените води, като изследва как неадекватните канализационни системи разпространяват човешките отпадъци в реки, езера и почва, замърсявайки подземните водни ресурси.

Данните сочат, че през 2015 г. 2,4 милиарда души по целия свят не разполагат с нормални хигиенни условия. Липсата на канализация влияе върху безопасността на човешкото здраве. Причина е и за разпространяване на множество заболявания, като диария и шистозомиаза. 58% от случаите на диария са породени от липсата на течаща вода, лоша хигиена и липса на навик за миене на ръцете. През 2013 г. около 340 000 деца на възраст под 5 години са починали от диария, поради липса на канализация и течаща вода. Чрез осигуряването на достъп до тоалетна смъртността намалява наполовина.

Липсата на тоалетна в домовете в развиващите се страни е причина за задържане на физиологичните нужди от момичета и жени, които изпитват страх от изнасилвания и тормоз. Чрез Декларация на хилядолетието на ООН от 2000 г. се работи за повишаване на безопасността и достъпа до тоалетни.

Световната тоалетна организация е създадена на 19 ноември 2001 г. от Джек Сим. От тогава този ден се отбелязва като Световен ден на тоалетната. От 2007 г. за повишаване на осведомеността за проблеми свързани с липсата на канализация и повишаване на личната хигиена работи група за „Повишаване на обществената осведоменост“ към Алианса за устойчива хигиена. През 2013 г. в съвместна инициатива между Световната тоалетна организация и правителството на Сингапур е приета Резолюция на ООН наречена „Канализация за всички“. Тя разглежда проблемите свързани с липсата на канализация и призовава за колективни действия чрез отбелязването на Световния ден на тоалетната. Резолюцията е приета от 122 държави на 67-ото Общо събрание на ООН в Ню Йорк.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.