Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Как ще се отрази прехода от лев към евро? 12 въпроса към фирмите и в област Добрич

Днес, 18 ноември, Министерство на икономиката и индустрията /МИИ/ стартира анкета с 12 въпроса, отнасящи се до очакваните въздействия върху малките и средни предприятия в България, от прехода от национална валута (BGN) към евро (€). От пресцентъра на МИИ информират, че допитването ще се проведе онлайн (чрез сайта на институцията), а анкетата ще бъде разпространявана и чрез специализирани организации.

Предварително планираният срок за провеждане на проучвателната кампания е един месец - до 16 декември 2022 г.

От Министерството разчитат на това, резултатите от проучването да подпомогнат компетентните органи от българската администрация да идентифицират проблеми в процеса по преминаването от едната към другата валута от гледна точка на компаниите.

Целта: Да бъдат отчетени и очакваните ползи за предприятията от приемането на еврото.

Анкетата е анонимна и съдържа въпроси, които да изяснят теми като очаквани разходи, свързани с адаптиране на фискалните устройства и промяна на счетоводния софтуер. Информация се събира и за нуждите от обучение на персонала и други възможни предизвикателства пред предприятията в процеса на въвеждане на еврото.

анкета - МИИ

Оценките от анкетата ще бъдат използвани при планиране на стратегическите документи в сектора и ще се взимат предвид при подготовка на законодателни промени.

c