Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Прокуратурата: Ало-измамите в област Добрич се извършват от телефони с румънски номера

Повдигнато е обвинение за помагач на мъжа, задържан за телефонната измама в Тервел

Повдигнато е обвинение за помагач на 57-годишния мъж, задържан за телефонната измама в Тервел, съобщиха за Про Нюз Добрич от Районната прокуратура. От ОДМВР информираха, че мъжът е заловен вчера и е съпричастен към измамата, станала на 11 октомври. Тогава 89-годишен старец даде 8 950 лева на непознат мъж пред жилището си.

Задържаният е родом от Тервел. „Комуникацията се е осъществявала от румънски телефонни номера. Обяснили са му, че трябва да вземе парите и да ги занесе до Констанца. Човекът е направил пълни самопризнания“, посочи говорителят на Районната прокуратура Даниел Илиев.

На пръв поглед случаят в Тервел няма връзка с този в Каварна от 3 ноември, когато 74-годишна жена даде 8 000 лева на измамници. Разследващите обаче предполагат, че се касае за едни и същи организатори на престъпна схема.

„Във всички случаи, които сме установили на територията на област Добрич, обажданията до жертвата на измамата и до помагачите са от румънски телефони. Организаторите обикновено търсят лица, които извършват превозни услуги или малоимотни хора. Въвличат ги в тези деяния за дребни суми – 200-300 лева“, коментира Илиев.  

Той съобщи, че миналата седмица е изготвил Европейска заповед за разследване до Прокуратурата в Букурещ за установяване на румънски телефонни номера, във връзка със случай на измама в Добрич за сума над 6 000 лв.  

c