Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

17 ноември – Световен ден на недоносените деца

Световният ден на недоносените деца – 17 ноември, се отбелязва в България от 2012 година, по идея на Фондация „Нашите недоносени деца“. През тази година стартира нейната дейност.

По данни на Фондацията, всяка година в България се раждат около 6000 недоносени деца, което се равнява на 10% от всички раждания. Ежегодно в световен мащаб над 15 милиона бебета се раждат преждевременно, а само в Eвропа те са около 500 000.

Децата, родени преждевременно, са по-уязвими поради общата им незрялост, което е и предпоставка за развитие на различни усложнения. Около 30% от недоносените бебета получават тежки увреждания, като детска церебрална парализа, ослепяване, тежки белодробни проблеми и др., а над 50% от тях имат различни по-леки дългосрочни проблеми като обучителни затруднения, проблеми с моториката, социалната адаптация, поведенчески особености и др.

Затова от съществено значение за тяхното пълноценно развитие след изписването им от неонатологичното отделение е комплексното проследяване от медицински специалисти и такива по развитието. Затова Фондацията работи активно за подобряването на материалната база в неонатологичните отделения, изграждането на семейни стаи и подкрепа на развитие на семейно-ориентираната грижа и осигуряването на терапевтична подкрепа и консултиране за бебета, малки деца и техните семейства в Център за детско развитие “Малки чудеса”.

Това, което можете да направите, за да отбележите Световният ден на недоносеността, е:

1. Да се информирате обстойно за рисковете от преждевременно раждане, както и за симптомите, по които да разпознаете едно такова раждане. Да научите как бихте могли да го предотвратите. Да споделите с приятели, познати и роднини това, което сте научили.

2. Ако преждевременното раждане е вече факт за вас или ваш близък, информирайте се за това какво следва от тук нататък, какво е важно да се направи за бебето, какви са профилактичните прегледи, които трябва да се направят, от каква рехабилитация има нужда.

3. Да изпратите всичките си положителни мисли към недоносените бебета и техните родители, които в този момент се борят за правото си на живот и щастие.

4. Можете да посетите фейсбук страницата на Световния ден на недоносеността и да споделите със своите приятели. Тук има истории от цял свят, а можете да споделите и своята.

c