Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

Църквата почита паметта на Св. Йоан Златоуст – един от тримата светители

На 13 ноември, православната църквата почита паметта на Свети Йоан Златоуст. Легендата за него разказва, че той бил велик християнин, живял през 4-ти и малко от началото на 5-ти век.

Йоан Златоуст е една от най-значимите личности в историята на Православната църква, един от тримата „светители“ – „вселенски учители“, наравно с св. Василий Велики Кесарийски и св. Григорий Богослов. Забележителен проповедник и богослов, той е оставил най-голямото по обем богословско творчество в Източната църква. От западните църковни писатели с него може да се сравни само Августин Блажени. Най-известна е „Св. Божествена Литургия на св. Иоан Златоуст“, която се извършва през цялата година, освен в дните, през които е предвидено да се извършва св. Василиева и св. Преждеосвещена литургия.

Роден в Антиохия, Йоан получил добро образование. Първоначално започнал да работи като адвокат, но после се посветил изцяло на вярата в Иисус Христос. Впоследствие той прекарва 4 години в пустинята, в пълна изолация от света, изучавайки Христовата вяра.

През 397 г. Йоан Златоуст е избран за патриарх на Константинопол. Той обаче се отличавал от досегашните глави на Църквата в Цариград. Не толерирал пиршествата в духовните среди и помагал на бедните повече, отколкото на богатите. Това не се харесало на населението, което искало да се радва на светски живот. Така Йоан Златоуст бил свален от власт и изпратен на заточение, но по пътя умира, изричайки вечните думи „Слава Богу за всичко“. Мощите на великия Св. Йоан Златоуст се пазят в църквата „Свети Георги“, намираща се в днешен Истанбул, Турция.

Св. Йоан Златоуст е канонизиран за светец през 438 г. Чества се на 13 ноември, на 27 януари – Пренасяне мощите на св. Йоан Златоуст и на 30 януари – Деня на св. Три Светители (заедно със св. Василий Велики и св. Григорий Богослов).

Днес именици са Евлоги и Евлогия.

c