Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Заради стачката в МБАЛ Добрич медицинският синдикат иска среща при Областния управител

Писмо до Областния управител и копия до кметовете на всички общини на област Добрич с молба за съвместна среща изпратиха от Синдиката на българските медицински специалисти. Така от СБМС се надяват да бъдат изяснени проблемите на медицинските специалисти в МБАЛ Добрич и евентуално да се постигне споразумение с ръководството на болницата по повод стачните действия там и висящото дело в Окръжен съд Добрич. В писмото е посочен за контакт адвокатът на медицинските сестри Детелина Симеонова.

„Надявам се на разбиране от Ваша страна на проблема, който поставя в риск бъдещото съществуване на МБАЛ Добрич. Искането ни е обусловено от неизпълнение на вменени в арбитражно решение от 31 октомври т.г. задължения за ръководството на болницата и отказ за среща от страна на изпълнителния директор с цел постигане на споразумение. Не на последно място желаем да бъдат обсъдени и системни нарушения на трудовото законодателство. Намираме, че срещата е от особено важно обществено значение и касаят интересите на живеещите в област Добрич, свързани със здравето“, се казва в писмото.

Делото за стачката в МБАЛ Добрич с рекорд по ответници – 136, отложиха го

Желание за такава среща бе изразено от адвокат Симеонова и на 9 ноември, когато в Окръжния съд се проведе първото заседание по делото за законността на стачката в МБАЛ, образувано по иск на ръководството на болницата. Като ответници в съдебната зала бяха призовани 136 медици. На делото не бе даден ход и то се отложи за 16 ноември.

Директорът на МБАЛ Добрич: Медиците са въвлечени от стачния комитет в незаконна стачка

От брифинга вчера на директора на МБАЛ Добрич д-р Георги Желязков стана ясно, че той по-скоро не възнамерява да седне на масата за преговори. Заяви, че преговорите за КТД са продължили четири месеца и половина и на 8 срещи през това време са обсъждани заплатите на медицинските сестри. За пореден път подчерта, че стойностите на отрасловото КТД (1 500 лв. основна заплата) са немислими за добричката болница и тя не е в състояние да ги осигури.

c