Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Директорът на МБАЛ Добрич: Медиците са въвлечени от стачния комитет в незаконна стачка

Стачният комитет и организаторите на стачните действия в МБАЛ Добрич са подвели останалите медици, че стачката е законна и са ги въвлекли в нея. Ръководството на болницата е искало делото в съда да бъде именно срещу организаторите. Законът обаче е такъв, че всички от стачните списъци са привлечени като ответници в процеса. Тази теза изтъкна днес пред журналисти директорът на МБАЛ Добрич д-р Георги Желязков, в първия ден на ефективната стачка в болницата.

Делото за стачката в МБАЛ Добрич с рекорд по ответници – 136, отложиха го

На няколко пъти д-р Желязков изтъкна, че на него като работодател в създалата се ситуация му е изключително неприятно. Заяви, че той страда, както и медицинските специалисти страдат за това нещо, в което са въвлечени.

„Съдебният иск на ръководството на МБАЛ Добрич е единствено и само относно законността на стачката. Желанието на ръководството е този иск да бъде заведен срещу стачния комитет и организаторите, защото ние оспорваме законността и нека бъде срещу тези, които са повели тази стачка. Законът обаче е такъв, че въвлича всички останали. Именно стачният комитет и организаторите са тези, които са направили списъците на всички стачкуващи, които съдът в момента изисква, за да се стигне до съдебен иск срещу 136 души“, посочи той.

Допълни, че много медици му се обадили с питането защо фигурират в тези списъци. Заявени били хора, че ще стачкуват, а те нямали такова желание. Имало такива, които са вписани, че стачкуват, а те не са стачкували. Така че повече от 80 от медицинските специалисти, въведени в списъците, са заявили желанието си писмено да се разграничат от стачката и че не я подкрепят.

„За съжаление стачният комитет и организаторите, въвличайки ги в тези действия, с уговорката че са законни, а те не са такива, са ги подвели. И в момента тези хора са включени в иска към съда“, обясни д-р Желязков.

Той бе категоричен, че желанието на МБАЛ Добрич е да застане зад служителите си, но в момента те са увлечени в незаконни стачни действия. „Никой от ръководството не си е и помислял да стигне до такива крайни действия, но за съжаление това се случи. Много ме боли, че се стига до тук. Хората в момента страдат единствено и само заради стачния комитет“, заяви той.

Попита защо председателят на стачния комитет Снежана Николова не се е явила, за да си получи призовката за съда и защо не е влязла в съдебната зала.

По думите му стачните действия не изпълняват нито един от регламентите по Закона за уреждане на колективните трудови спорове.

Ако съдът се произнесе, че стачката е незаконна, следват административни наказания за тези, които са организирали стачните действия. Освен това по закон за времето, в което се стачкува, не се получава заплата.

Д-р Желязков обясни, че по решение на арбитражната комисия, 24 часа преди започването на ефективната стачка трябва да има списък на всички, които ще вземат участие. За днес такова желание са заявили 15 служители на МБАЛ Добрич, от общо 525. За утре са заявили желание 9 човека. По думите му това няма по никакъв начин да наруши нормалната работа на болницата. Няма и проблем с осигуряването на заместници на стачкуващите.

„Над 80 души се разграничиха от стачката, начело с председателя на Автономната работническа конфедерация (АРК)и нейния секретар. Отделно 60 души от АРК са заявили желанието си да се откажат от синдикално членство и се съгласяват с подписания в болницата КТД“, каза още директорът. Припомняме, че АРК и Синдиката на българските медицински специалисти напуснаха преговорите за нов КТД и той бе подписан само с КТ „Подкрепа“.

За „Подкрепа“ днес нейният регионален председател Маргарита Евтимова каза, че членовете им в болницата са около 20 души.

Д-р Желязков отказа да коментира изявленията, че върху медицински специалисти е оказван натиск да се откажат от стачката. Той нарече това абсурдно. Обяви, че към настоящия момент повече от 75% от персонала се е присъединил към новия КТД.

От изявленията на д-р Желязков по-скоро става ясно, че той не възнамерява да седне на масата оттук насетне и да преговаря с медиците. Заяви, че преговорите за КТД са продължили четири месеца и половина и на 8 срещи през това време са обсъждани заплатите на медицинските сестри. За пореден път подчерта, че стойностите на отрасловото КТД (1 500 лв. основна заплата) са немислими за добричката болница и тя не е в състояние да ги осигури.

„Ние сме в топ 5 на областните болници като заплати. Много болници в София нямат нашето заплащане. След юли месец повишихме заплатите с 40%. Средната брутна заплата на една медицинска сестра, без извънредния труд, е 2 000 лв., на лекар е над 3 000 лева“, изтъкна той. 

c