Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

Д-р Ангелова: Има скрита заболяемост от Ковид в област Добрич

Заболяемостта от Ковид в момента в област Добрич е доста под средната за България. Тя е 67,5 на 100 000 жители, при 101 средно за страната към вчерашния ден, съобщи директорът на РЗИ Добрич д-р Светла Ангелова.

Наблюдава се бавно и постепенно увеличаване на заболелите, но все още сме в т.н. нулев етап, посочи тя. В МБАЛ Добрич средно седмично има по 5-10 пациенти, в болницата в Балчик в момента няма настанени. Няма пациенти в ОАРИЛ, а през есента е имало само един болен, който е имал нужда от интензивно лечение.

„Наблюденията ни са, че по-скоро заболяемостта остава скрита. Много малко хора се изследват и малко се регистрират като заразени. За съжаление хората се тестват сами с тестове от аптеките. Това не е добре, тъй като пречи да следим реалния епидемичен процес и на вземането на съответните решения. Просто заразените и семействата им не желаят да бъдат карантинирани“, сподели д-р Ангелова.

РЗИ разполага с всички видове ваксини срещу Ковид, както за първична имунизация, така и за бустерни дози. Има и от последните адаптирани ваксини срещу Омикрон, а миналата седмица са получени дози и от инактивираната, или и т.н. „убита“ ваксина на френско-австрийския концерн Valneva. Тя е предназначена само за първична имунизация, двудозова е, поставя се през 28 дни и се прави на лица от 18 до 50-годишна възраст.

Д-р Ангелова препоръчва да се направи и втора бустерна доза, тъй като имунитетът не е толкова дълготраен, ако става въпрос за РНК-ваксини. За Valneva се предполага, че ще създава малко по-продължителен имунитет.

Бустерните ваксини са налични в трите имунизационни кабинета, където могат да се поставят - РЗИ, ДКЦ 2 и МЦ Балчик.

„Засега няма причина да обявяваме епидемична ситуация на тема грип. Има подем на острите респираторни заболявания, но сезонът им тепърва започва. Засега е спокойно, само на места има натоварване при дж-питата. Наблюдаваме процеса“, заяви д-р Ангелова.

c