Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Ученици от Добрич се запознаха с теми от детското правосъдие на лекции в Административния съд

Теми за детското правосъдие бе в основата на лекция на зам.-председателя на Административния съд в Добрич Теодора Милева, изнесена днес през учениците от Х „А“ клас на СУ „П. Р. Славейков“.

Съдия Милева запозна учениците как да не станат жертви на престъпление, какви са правата им като свидетели, нарушители или пострадали в рамките на досъдебно и на съдебно производство в наказателния процес, както и в граждански, административни и административно-наказателни дела.

Лекторът наблегна на превенцията на няколко типа от разпространените престъпления, като такива против собствеността, против личността, кибер-престъпления, кражба на самоличност и др. Децата научиха каква е разликата между кражба и грабеж, заинтересуваха се от процедурите при установяване на административни нарушения по Закона за движение по пътищата, предвид очакванията им скоро да бъдат водачи на МПС. Бе обсъдено положението на детето при развод на родителите, неговите права, съобразяване с неговото мнение и др. 

Гости на съда днес бяха и учениците от ХII-те класове на Частната профилирана гимназия „Райко Цончев“. Съдия Милева им предложи темите „Как можем да защитим правата си чрез съдебните институции? Видове съдебни услуги. Достъп до правосъдие.“ Децата научиха за разликата между пълно и ограничено запрещение, за делата срещу България в ЕСПЧ, включително и заради липсата на възможност лица под запрещение да обжалват наложената им ограничителна мярка.

Съдия Милева сподели и за други групи дела, по които държавата е осъдена за нарушаване правата на човека, като такива за т.нар. бавно правосъдие, за необжалваемост на глобите. Тя направи сравнение с административните дела, които по начало се разглеждат в кратки срокове и се решават винаги в едномесечен срок и наблегна върху особеностите на административното правосъдие, издаването и характеристиките на административния акт. Учениците проявиха по-голям интерес към административно-наказателния процес, след като научиха за съставянето на актовете за установяване на нарушения и за издаването на наказателните постановления, за обжалването пред районни съдилища и като последна инстанция разглеждане от административните съдилища.

Лекции на съдия Теодора Милева са част от образователната програма на ВСС и МОН за тази учебна година, изпълнявана от Административен съд – Добрич.

c