Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

Жена от Добрич за горящия влак: Огънят се разгоря много бързо, пламъците ни гонеха

Силвия Василева е един от четиримата пътници от Добрич, пътували в злополучния влак София-Варна, който горя на 3 ноември. Тя не приема лансираната версия, че пожарът е тръгнал от цигара. Смята, че причината е в отоплителната инсталация

„Хората изпаднаха в паника. Шансът ни беше, че повечето пътници слязоха на гарата в Шумен. Ако бяхме много, нямаше да успеем да напуснем влака и щяхме да изгорим, толкова бързо вървеше огънят“. Това разказа пред Про Нюз Добрич Силвия Василева. Тя е един от около 50-те пътници в бързия влак № 2613 от София за Варна, който на 3 ноември, около 19:40 ч., се запали. Според официалната информация от БДЖ огънят е забелязан от превозните служители малко след гара Каспичан, които са реагирали своевременно, като пътниците са евакуирани от влака и е подаден сигнал на тел. 112.

 Силвия, както и още трима пътници, е трябвало на  гара Повеляново да се качат на влака Варна-Добрич. По думите й във влака е имало още трима души от Добрич.

Жената била в болница в София. Същия ден я изписали. Бързала да хване този влак, за се прибере вечерта у дома в Добрич. Пътувала във втория вагон. Огънят е лумнал в първия вагон, който е бил първа класа. „Не мисля, че пожарът тръгна от цигара, както се твърди. Не може толкова бързо от цигара да се разгори. Пуснаха парното, стана адска жега за пет минути и след това влакът се запали“, категорична е тя. „За мен стана нещо с парното, защото дори в един момент замириса на изгоряло. Дори с една жена си говорихме, че досега нямаше парно, а после изведнъж то усилиха. Много силно гореше, много бързо се разрази. Не вярвам, че това може да е от един фас. На 99% съм сигурна, че не е от цигара“, твърди тя.

На гара Шумен влакът се изпразнил, останали около 50 пътници. В един момент настанала адска жега и тя дори отворила прозорците в коридора на влака. „Докато се върна в купето и да седна, видях, че една жена вече бягаше в коридора с дете. Явно идваше от първа класа, от първия вагон. Викаше „Пожар, пожар“. За секунди нашият вагон също се напълни с пушек“, връща лентата назад Силвия Василева.

Хората изпаднали в паника. Скупчили се на вратата на вагона, а влакът не спирал. Тогава дръпнали ръчната спирачка.

Млади мъже слезли първи. Заедно с кондуктора помагали на останалите да слязат. „Отидохме в третия вагон, отворихме вратите и започнахме от тям да слизаме. Пламъците ни гонеха. Много бързо се разрази огънят“, спомня си жената.

Имало възрастни хора, а височината била много голяма - над метър до канавката. Трудно им било да слязат. Тогава Силвия казала на бабата до нея да скача. „Вече се виждаха пламъците и щяхме да изгорим. Добре, че вагоните не бяха пълни, защото в противен случай нямаше да можем да излезем. Малко хора бяхме и успяхме всички да слезем. Ако бяхме много, нямаше да успеем. Толкова бързо вървеше огънят“.

Не всички пътници успели да спасят багажа си, особено тези в първа класа. „Докато чакахме да дойдат да ни извозят, някои споделиха, че са останали без багаж. Над два часа стояхме на полето. Имаше малки деца, имаше и възрастни. Пожарникарите дойдоха и ни извозиха с техен микробус, до гара Каспичан. Защото до мястото, където бяхме слезли, не можеше да стигне лек автомобил“, разказва Силвия Василева.

Тя се опасява, че като причината за пожара във влака ще бъде посочена цигара и виновни отново няма да има.

Снимките и видеата са ни предоставени от Силвия Василева

https://youtu.be/Gc0G5mJdVsE
c