Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

6 ноември - Международен ден за защита на природата по време на войни и конфликти

Човечеството винаги е броило своите военни жертви по отношение на мъртви и ранени войници и цивилни, разрушени градове и средства за препитание, но околната среда често е оставала непубликувана жертва на войната. Във войните водоемите се замърсяват, посевите изгарят, горите са изсечени, почвите са отровени, животни са убити.

Освен това Програмата на ООН за околната среда (UNEP) установи, че през последните 60 години най-малко 40 процента от всички вътрешни конфликти са били свързани с експлоатацията на природни ресурси, независимо дали са ресурси с висока стойност, като дървен материал, диаманти, злато и петрол, или оскъдни ресурси като плодородна земя и вода.

Организацията на обединените нации заявява, че не може да има траен мир, ако природните ресурси, които поддържат поминъка и екосистемите, са унищожени.

На 5 ноември 2001 г. Общото събрание на ООН обяви 6 ноември за Международен ден за предотвратяване на експлоатацията на околната среда по време на война и въоръжени конфликти.

На 27 май 2016 г. Асамблеята на ООН по околната среда прие резолюция, която признава ролята на здравите екосистеми и устойчиво управляваните ресурси за намаляване на риска от въоръжен конфликт и потвърждава силния си ангажимент за пълно прилагане на целите за устойчиво развитие, изброени в резолюция на ООН по Програмата до 2030 година за устойчиво развитие.

ЕС и ООН си партнират по проблемите за опазване на земята и природните ресурси от конфликти. Шест агенции и отдели на Обединените нации, координирани от Рамковия екип на ООН за превантивни действия, оказаха помощ на страните от ЕС страните да идентифицират, предотвратят и преобразуват влиянията над естествените ресурс като част от програмите за предотвратяване на конфликти и изграждане на мира.

c