Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

Днес е Архангелова задушница

Днес е Архангелова задушница - последната за годината задушница и една от трите най-големи, която се отбелязва в първата събота преди Архангеловден. В храмовете се прави обща панихида за починалите и се отправят молитви за душите им. Подобно на другите дни за помен на отишлите си близки гробът се прекадява с тамян, пали се свещ, украсява се с цветя, а на близките се раздава храна за помен.

Сред ритуалите на Задушница е и преливането на гроба с вино. След почистването му, най-възрастната жена прелива гроба, като започва от мястото, където е главата на покойника и прави трига кръга по края на гроба.З адушница винаги е в събота, тъй като това е денят, определен от църквата за ден на покойните. Тогава, както и всяка събота от годината, в храмовете се прави богослужение с молитви за починалите.

По стар обичай на Архангелова Задушница християните правят и трапеза в памет на своите покойни роднини. На масата се слагат седем различни блюда, като е важно в менюто да има ястия, които починалият човек е обичал.

Архангеловата задушница е израз на вярата ни в безсмъртието на душата и във възкресението на мъртвите. Спасителят учи, че умрелите не умират в истинския смисъл на думата, а преминават при смъртта си от земния във вечния живот. Затова живите отдават почит и признание на покойниците като правят помен – възпоменание, така че те не са забравени.

В този ден се отдава почит и, вечна признателност на офицерите и войниците, загинали за България и на всички паднали в редовете на Българската армия. Ритуалът в памет на загиналите български воини се провежда от 1924 година. Прекъснат е през 1946 година. През 1992 година Министерството на отбраната и Съюзът на военноинвалидите и пострадалите от войните възстановяват ритуала.

c