Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Селата Дъбовик и Горна Чамурла – общо минало с бъдеще (+снимка)

Празничен беше денят в румънското село Горна Чамурла. Празничен беше и за гостите им от генералтошевското село Дъбовик, дошли тук по покана на свещеника Джордже Неделиу, който служи в местната църквата. Поводът бе освещаването на новите мозаечни икони, поставени от външната страна на сградата, дарени от румънската православна църква и спонсори от околността. Местният храм „Свети Георги“ е построена през далечната 1839 година от българи, от тези българи, чиито наследници, бяха гости на събитието във вчерашния ден.

След Крайовската спогодба от 1940 година, повечето жители на румънското село Горна Чамурла, които са били етнически българи, са преселени в село Дъбовик. Затова този ден беше празник и за местната общност и за малката група техни наследници, водени от кмета на село Дъбовик Стоянка Първева.

Обща е историята на село Горна Чамурла и село Дъбовик. Общи са им предците, традициите и спомените. Навсякъде в църквата „Свети Георги“ са запазени доказателствата за българското ѝ начало – и в надписа над входа, където е изписана годината на построяването ѝ, и с камъка до вратата на храма, на който на български език пише годината на изграждане на училището в селото, и в проповедта на епископа на област Тулча - Негово Преосвещенство Висарион. На всички олтарни икони се четат имената на българите, дарили светините на църквата. Затова и гостите от Дъбовик се почувстваха, като у дома си. В този ден те бяха донесли най-важното за един храм – икона, български хляб и почитта си към предците живели тук, а село Горна Чамурла ги посрещна с истински празник на християнството, духовността и вярата. Храмът и дворът на църквата се напълниха с празнично облечени мъже, жени и деца, дошли да се помолят за здраве и да почетат богоугодното дело. Повече от два часа продължи празничната литургия, но присъстващите не намаляваха, а ставаха все повече.

Специално внимание на българската група отдели епископ Висарион и помоли кмета на село Дъбовик Стоянка Първева да даде интервю за местна телевизия, в което да разкаже за ролята на българите в изграждането на храма и съдбата на хората, които са го построили. Гост на събитието беше и кмета на общинския град Бая Мъгурел - Лауренциу Маршавела, с който г-жа Първева обсъди предстоящо поставяне на паметна плоча на българските изселници в местното гробище.

Негово Преосвещенство Висарион покани българската група да бъдат почетни гости на празничния обяд в град Бая, а след молитвата и песнопенията в края на събитието, говори за общото ни минало, за общите ни борби в името на вярата и за надеждата да съхраним историята си. Дъбовик поздрави домакините с добруджански песни, донесени в България от предците им, а после заедно с епископа пяха „Многая лета“.

Диана СТЕФАНОВА

c