Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Натрошени бутилки пазят дом в центъра на Добрич - иновацията изуми цял свят

Стъкла от натрошени бутилки пазят дом в центъра на Добрич, а хиляди чужденци реагираха на "охранителна система"

В групата "Клякащи славяни в анцузи" (Squatting Slavs in Tracksuits) бе публикувана снимка от Добрич със заглавие "Българска охранителна система" (Bulgarian security system). Тя беше публикувана на 27 октомври и само за три дни предизвика стотици споделяния и хиляди реакции и коментари.

Някои от коментиралите са жители на Добрич, които споделят, че тази гледка се намира в квартала им. Други споделят, че иновацията е въведена първо при тях – в Австралия, Малта, Франция, Мексико, Филипините, Ирландия и др. Американец информира, че ако някой се нареже в неговата страна на тези стъкла, опитвайки се да прескочи такава ограда, може да заведе дело и да осъди собственика на къщата. Друг коментирал отбелязва, че това е добър начин за рециклиране на бутилки, който пази дома и природата.

Страницата "Клякащи славяни в анцузи" е създадена, за да увековечи "мъдростта" на славянските пост-комунистически държави и разбирането за "типичния славянин"  – облечен с фалшив анцунг "Адидас", запасан до кръста, клекнал в поза за снимка в социалистически апартамент, вероятно пиещ ракия и с цигара в ръка. Това е т.нар. стереотип "гопник", най-често срещан в Русия, Беларус и Украйна.

Пример за стереотипа "гопник"

За този славянски стереотип се говори в западните държави още от 2012 година, когато потребителите на скандалния уебсайт за изображения "4chan" забелязаха, колко често западняците в онлайн платформите за въпроси и отговори питат „Защо славяните клякат?“ и включват изображения на стереотипните гопници. И така, докато шегата за гопниците първоначално беше насочена към определен тип постсъветски граждани, след като беше наречена шегата "squatting slavs" на английски, тези асоциации бяха приложени по-същество към всеки, който идва от нововъзникваща европейска страна.

Към днешна дата в западните държави от Европейския съюз и Северна Америка съществува разбирането, че това е масово срещана практика в страните от бившия социалистически блок, сред които са както Русия и Беларус, така и страни, като България, Румъния и Полша.

Преслав НЕЙЧЕВ

c