Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

На незапомнен улов на паламуд се радват рибарите по Северното Черноморие

Поне от 10 години рибарите на Северното Черноморие не помнят да е имало такъв богат улов на паламуд. През последната седмица имало голяма слука. На въдиците се хващали екземпляри от по 800 грама до кило-кило и 200 грама. Само за 4 часа риболовците изкарвали над 60-70 едри риби.

Бумът на улова на паламуд бил в началото на отминалата седмица. Заради южния вятър рибата слязла към брега. „150-200 кг паламуд на лодка, уловена на ръка с въдица никак не е малко.  Такива количества скоро не са хващани. Рибарите очакват това време да се задържи още малко. Пасажите се влияят много от теченията в морето, от вятъра. Ако духа вятър от север-североизток, рибата заминава навътре в морето. Ако е от юг-югозапад – срещу брега, рибата излиза в плитки води и има голяма слука. До неделя дават хубаво време и ако рибата не е тръгнала към Южното Черноморие, ще има още улов“, казва кметът на Българево Георги Георгиев.

Рибари казват, че през 9-10 години се случвало морето на север да заври от паламуд. Всичко обаче било относително, според старата приказка „Риба къща няма“. Такъв богат улов на паламуд на ръка обикновено имало на Южното Черноморие. Там е традиционно, защото рибата си търси по-топла вода. А и сега вече рибарите имат модерни уреди, с които откриват пасажите.

Големият улов обаче сваля цената. Преди да излязат тези количества паламудът се търгувал за 8-10 лева за килограм, сега на нашето Черноморие е 4-5 лева, а в Турция бил 2 лева. „Това е много ниска цена за паламуд, но тя се регулира от пазара“, казва Джемаледин Алиев от Каварна.

По думите му като цяло тази есен риболовците не са много доволни, тъй като уловът на чернокоп закъснял. Хищниците паламуд и лефер се задържаха тук, ядат чернокопа и пръскат пасажите. Цената пада надолу, а цената на горивата, които използват риболовните кораби, всички знаем колко скочи. „Преди с 200-300 килограма чернокоп на ден, за по 7-8 лева за кг., се връзваше денят, а сега не може. Един кораб, за да му излезе сметката, трябва да изкара поне 500 кг на ден“, казва Алиев.

В момента корабите работят край Балчик, но нямало количества чернокоп, а и бил по-дребен. Рибарите се оплакват, че няма регламентирани борси, където да си разтоварят рибата и да си сложат цената. В същото време изкупвачите вземали чернокопа на по 5-6 лв./кг, а го продавали двойно по-скъпо. Преди маржовете били много по-малки.

„Паламудът обикновено се осолява, това е традиционното, така става деликатес. Но може да си я направиш на скара, пържена, плакия. Сега като вадят по много риба, я пускат и на пазара, но цената е много ниска. В нашето море има много риба, но траленето я унищожава. Все пак ЕС го разрешава, това е поминък на много хора. Иначе рибата търси спокойни води и когато не я тормозиш, тя се задържа“, посочва Георгиев.

c