Четвъртък, 02 май 2024

02.05.2024

Последвайте ни

ЕРП Север инвестира 5,94 милиона лева в област Добрич през 2022 година

Нова преносна мрежа, нови табла и обновени трафопостове са част от инвестициите, които електроразпределителното дружество е заложило в програмата си за тази година. Част от проектите вече са завършени

По-рано съобщихме за дългоочакван ремонт на трафопост в Добрич, който бе реализиран по ремонтната програма на Електроразпределение Север. Бяха извършени дейности по хидроизолация и освежаване на фасадата.

Потърсихме повече информация за ремонтната програма от ЕРП Север, откъдето ни информираха, че в инвестиционната и ремонтната програма на дружеството за област Добрич през 2022 година са заложени средства на стойност 5,94 млн. лева, в това число 1 317 000 лева за ремонтни дейности. Обектите, предвидени за изпълнение, се планират в края на всяка година за следващата. Те се избират по направен анализ и мониторинг на всички съоръжения на територията на разпределителния обслужващ център. Приоритетно се избират съоръжения на места, където данните показват повишена аварийност поради остаряла мрежа, а също и райони, където е установено променливо или колебливо ниво на напрежението по мрежата, вследствие на по-голямо натоварване. 

От дружеството посочват, че зони с голямо натоварване са вилните зони и местности край големите градове, които през последните 2 години повишиха своите постоянно пребиваващи жители, поради пандемията от коронавирус.

Сред реализираните проекти за ремонт са рехабилитация на електропроводи и мрежа ниско напрежение (НН) в няколко добрички села, както и трафопостове (ТП) в самия град. По-мащабните от тях възлизат на близо 400 хиляди лева и са вече завършени, като с тяхното изпълнение се е подобрило електрозахранването на близо 6000 клиента на дружеството.

Направени са инвестиции в цялостна подмяна на въздушни и подземни кабелни линии с дължина приблизително 20 километра. Извършена е и подмяна на електромерни табла. Сред мащабните проекти за реконструкция на мрежата през 2022 година са:

·  Подмяна на кабелна линия средно напрежение (СрН) в участъка между ТП 238 и ТП Дом за стари хора в гр. Добрич. Изградената мрежа осигурява връзка между подстанциите Нона и Добрич, като това подобрява оперативната работа при аварийни ситуации. Стойността на инвестицията е 86 000 лева.

· Кабелна линия СрН от ТП "Детска градина" до ТП "Силози" в гр. Каварна на стойност 112 хиляди лева. Отново в Каварна е подменен кабел СрН с дължина над 1500 метра от извод Детски дом,  ТП Гурко до ТП 24 Класно училище.

· В гр. Тервел е извършена подмяна на над 5 километра кабелна линия СрН извод Бистрица и извод Дияна от подстанция Тервел с общ размер на инвестициите 160 000 лева.

· С цел цялостна подмяна на кабелната мрежа по главната улица на с. Стожер и изнасяне и монтиране на нови електромерни табла ЕРП Север вложи близо 400 хиляди лева. Реконструкцията включи кабелна линия НН с дължина 5000 метра и подмяна на 95 електромерни табла от  ТП 3, ТП 4 и  ТП 6 с. Стожер.

· Текущ проект, по който в момента се извършват строително монтажни дейности, е пълна подмяна на кабелната мрежа от ТП 3 и ТП 1 в кв. Рилци, гр. Добрич. Ще бъде изпълнен поетапно, като общата сума на вложенията възлиза на 210 000 лева.

По-сигурно и безаварийно захранване ще получат над 5700 клиенти на ЕРП Север, вследствие на посочените проекти, посочват от дружеството.

c