Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

Изграждат вятърен парк близо до Тервел

Изграждане на вятърен парк близо до Тервел предвижда инвестиционно намерение на дружеството със седалище във Варна „ВП Никола Козлево“ ЕООД. Уведомление за бъдещата инвестиция е изпратено до министъра на околната среда и водите.

Предвижда се изграждане на вятърен парк „Пет могили“ за производство на електроенергия от възобновяем източник – вятър. Общата инсталирана мощност ще бъде до 202 MW, включваща до 28 броя ветрогенератори. Проектът включва и електрическа подстанция, система за съхранение на енергията с батерии, съпътстваща пътна и кабелна инфраструктура, монтажни площадки и въздушна или подземна кабелна линия за свързване на електрическата подстанция към мрежата.

27 от ветрогенераторите ще бъдат разположени в землището на с. Пет могили, общ. Никола Козлево, област Шумен, а един - в землището на с. Зърнево, община Тервел. Очаква се паркът да бъде изграден за около една година. Той ще се разпростира на площ около 140 декара.

Според инвестиционното предложение, ветропаркът не попада в границите на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии. Той не засяга обекти на културно-историческото наследство и археологически резервати.

c