Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Помощ от 400 лв. за отопление ще получат не само най-бедните в област Добрич

снимка: Shutterstock

Преди началото на отоплителния сезон, чрез свое решение Министерски съвет обяви, че е решен да окаже подкрепа на най-уязвимите и социално слаби български граждани.

Очакваме 50 хил. души да бъдат подпомогнати с допълнителна подкрепа за отопление в размер на 400 лв., обяви на брифинг служебният вицепремиер по социалните политики и министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров.

Право да се възползват от осигурената еднократна финансова подкрепа ще имат хората, подали документите си в срок, но получили отказ за отпускане на помощ за отопление за предстоящия зимен сезон поради някоя от следните причини:

  • превишение на определения диференциран доход с до 40 лева
  • неизпълнение на изискването за 6-месечна задължителна регистрация като безработни в дирекциите „Бюро по труда“  

Служебният социален министър уточни, че попадащите в тази група хора "няма да бъде нужно да подават документи отново".

ВАЖНО: Право на подкрепа ще имат и хората, които отговарят на критериите, но не са подали документи в определения за това срок – 31 октомври 2022 г.  Те ще могат да подадат своите документи в 14-дневен срок от обнародването на постановлението на правителството в Държавен вестник.

Лазаров подчерта,. че това е безпрецедентна стъпка - увеличаване на размера на помощта за отопление с повече от 20%, като по този начин изцяло са отразени промените в инфлацията.

За момента тази помощ е в размер на 623,55 лв. и се отпуска еднократно, така че хората да могат да направят избор в алтернативите за отопление, отбеляза министър Лазаров. Той посочи, че продължава да има регулиран пазар на цената на ел.енергията, така че хората имат възможност да направят най-добрия избор, който да ги удовлетворява във връзка с тяхното отопление.

От МТСП напомнят, че срокът за предоставяне помощите и кандидатстването за тях е до 31 октомври.

"Към момента са подадени повече от 360 хил. заявления, очаквам те да се увеличат до края на месеца. Около 285 хиляди са онези, за които са отпуснати помощи. Лицата са ги получили вече и останалите, които са в процес на обработка, ще бъдат също включени към изплащането на помощите през следващия месец", увери социалният министър.

c