Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Изчезнала и преоткрита от учените древнотракийска колона съхранява Двореца в Балчик

Разчетен е надписът на уникална древнотракийска колона, открита преди повече от един век, изгубена за няколко десетилетия и накрая намерена в Двореца в Балчик. Историята разказа д-р Николай Шаранков, гл. асистент в СУ „Св. Климент Охридски“. Той представи доклада „Изгубени и преоткрити паметници: колоната на Леонто от Аполония“ по време на започналата днес в Културен център „Двореца“ Националната среща „Добри практики“ – „Музеят днес – предизвикателствата на пандемията и нови перспективи за развитие“. Форумът, който събра в Балчик учени, музейни работници и галеристи, се провежда за 16-и път и за първи път от три години насам.

„Надписът е стандартен и представлява посвещение към Зевс от Леонто, жена на тракийския стратег Аполоний“, посочи д-р Шаранков. Това според учените е най-ранният посветителски надпис, направен от тракийска аристократка.

Колоната на Леонто е била открита през 1900 година и е била използвана като олтарен камък в параклис на Змийския остров до Созопол, след това е преместена в друг параклис – „Св. Марина“. Тези факти са били отбелязани в чуждестранни научни изследвания не са били известни на българската наука. През 1967 година колоната е изложена в Археологическия музей в Созопол, но след известно време тя изчезва оттам.

Древният артефакт се появява отново няколко десетилетия по-късно. Преди три години от музея във Варна съобщили на д-р Шаранков, че в Двореца в Балчик има колона, може би с надписи върху нея. При оглед в културния център колоната била открита в средата на малка градинка. След почистване на каменната повърхност е открит не много добре запазен надпис, разчетен по-късно от учените. Сега реликвата се съхранява в Каменната зала на Двореца.

В България са открити около 10 000 антични надписа на старогръцки и латински език. От началото на 19 век е първата информация за епиграфски паметник по нашите земи. Любопитното е, че колоната на Леонто се свързва с група посветителски паметници от съпруга на тракийката, а чрез тях е проследен един тракийски род в рамките на няколко поколения.

c