Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

25 октомври - Международен ден на твореца

25 октомври е обявен за Международен ден на твореца (International Artist Day).

Този ден почита всички форми на изкуството - изобразително, скулптура, фотография, архитектура, музика и др. Чрез този празник хората показват уважението си към страстта и креативността на всички артисти. Отбелязването на деня започва в САЩ.

През лятото на 1961 г. президентът Кенеди полага усилия да разреши спор за заплатите между Метрополитън опера и Американската федерация на музикантите. Той успява. В средата на 60-те години Конгресът определя Националния културен център, открит през 1958 г., като „жив паметник“ на президента Кенеди и разреши 23 милиона долара за строителството. Сега е известен просто като Кенеди център. На следващата година президентът Джонсън подписва Закона за Националната фондация за изкуствата и хуманитарните науки, който създаде Националния фонд за изкуствата.

Денят на твореца се свързва и с рождената дата на великия Пабло Пикасо – 25 октомври 1881 година. Прекарал по-голямата част от живота си във Франция, той се занимава се с живопис, скулптура, керамика, колажи, графика и т. н. Пикасо е изключително продуктивен художник. Неговото творчество преминава през много и различни периоди. Създател е на кубизма (заедно с Жорж Брак), преминава през сюрреализма, но остава един от най-големите художници, повлияли изключително много развитието на изобразителното изкуство на XX век.

c