Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

Решетки за Калоян и Добрин, пребили до смърт 52-годишен мъж от Добрич

Окръжният съд в Добрич постанови постоянна мярка „задържане под стража“ за двамата добричлии, обвинени в убийството на 52-годишен мъж от Добрич. 29-годишният Калоян Панайотов и 21-годишният Добрин Добрев остават зад решетките по искане на Окръжна прокуратура – Добрич. Двамата са обвинени в убийство по хулигански подбуди.

Трагичният инцидент стана в ранните часове на 21 октомври т.г. 52-годишен мъж бе намерен на улица в Добрич в безпомощно състояние. Той е отведен в болницата, където въпреки усилията на лекарите малко по-късно е починал. Назначената съдебно-медицинска експертиза установила, че мъжът е станал жертва на тежко криминално престъпление и смъртта му е насилствена. По тялото му са установени множество травматични увреждания, показващи, че е станал жертва на побой.

„По делото няма данни за това двамата обвиняеми и жертвата да са се познавали. Става дума за случай, при който един човек се прибира от работа. Двама други го срещат, не им харесва нещо в походката му или в казана дума, след което започват да го бият по такъв начин, че са причинили смъртта му. Съвсем случайна е срещата между жертвата и двамата обвиняеми. Разследването тепърва започва и ще се събират доказателства, така че вината на двамата да бъде доказана по безспорен, категоричен и несъмнен начин“, коментира наблюдаващият прокурор Веселин Вичев.

Калоян Панайотов е от Добрич, с основно образование, неженен. Осъждан е четири пъти, като три от осъжданията са били през 2022 година, а последното - от 7 юли т.г.

Добрин Добрев е роден в Добрич и живее в града. Има средно образование, безработен е, неосъждан. Разследван е за нанасяне на средна телесна повреда по случай от тази година.

Двамата обвиняеми са съизвършители и са се опитали да прикрият следите си, посочи прокурорът.

Защитниците на двамата мъже поискаха по-леки марки за неотклонение – домашен арест или парична гаранция. Те изтъкнаха, че не може да се направи обосновано предположение, че са извършители на престъплението, вследствие на което е настъпила смъртта.

Въз основа на високата степен на обществена опасност, лошите характеристични данни и възможността да се укрият, съдията постанови най-тежката мярка за неотклонение, която може да бъде обжалвана в тридневен срок пред Апелативния съд.

За извършеното престъпление двамата обвиняеми могат да получат наказание от 15 до 20 години затвор, доживотен или доживотен затвор без замяна.

Пред съда Панайотов каза, че иска да бъде под домашен арест, а Добрев, че „иска да стане защитен свидетел“.

„Формулировка „защитен свидетел“ при нас няма, има „свидетел със скрита самоличност“, но той е обвиняем – това е съвсем различна процесуална фигура. Той не е останал свидетел, той е привлечен като обвиняем“, изтъкна прокурорът по повод искането на Добрев.

c