Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Днес миряните почитат апостол Яков - земен брат (по плът) на Христос

На 23 октомври Православната църква отрежда почит към Св. апостол Яков, брат Господен по плът - от седемдесетте апостоли († ок. 63, Светител Игнатий, патриарх Константинополски († 877) и към Блажени Яков, Боровицки чудотворец († ок. 1540)

Според каноничното писание, на този ден се разрешава консумацията на вино и елей.

Св. апостол Иаков, брат Господен, е наречен така, защото бил син на Йосиф – обручникът на св. Дева Мария. Той е един от седемдесетте апостоли и първият епископ на Иерусалим в продължение на 33 години. На апостол Яков е и първото от посланията, включени в Новия Завет - част от светата Библия.

Написва първата света литургия и завършва живота си мъченически. Заради проповядване на Христос в Йерусалим, иудеите го хвърлят от храмовата стряха, засипвайки го с камъни. Починал е в 63 г., на 66-годишна възраст.

Сред юдеите уважението към св. Яков било толкова голямо, че когато Йерусалим бил обсаден и разрушен от римляните, те считали това бедствие като справедливо наказание за убийството на праведника.

Като описва това страшно бедствие, което връхлетяло върху юдеите, древният историк Йосиф Флавий казва: "Всичко това ги сполетя като наказание за смъртта на Яков праведни, брата на Иисуса, наричан Христос. Юдеите го убиха, макар че той беше свят човек!"

По внушение от Светия Дух св. апостол Яков пръв написал божествената света Литургия, която и досега се извършва един път в годината в Йерусалим над гроба му – в деня на неговата памет. На тоя ден се извършва тая света Литургия и на други места в православния свят.

Въз основа на Якововата Литургия по-късно били оформени литургиите на св. Василий Велики и на св. Иоан Златоуст.            

из © Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий (Бончев).

c