Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

Премиера: Представят филма за Моката - победителят от Добрич, донесъл първо олимпийско злато за България

На 24 октомври (понеделник), премиерно на голям екран за град Добрич, ще бъде прожектиран „ПЪРВИЯТ“ - филм за големия Борис Георгиев (Моката) - победителят от Добруджа, който донесе първото олимпийско злато за България.

От Общинска администрация съобщиха, че прожекцията в град Добрич е обявена за 17. 30 часа в кино „ИКАР“. Режисьор и сценарист на „ПЪРВИЯТ“ е Николай Чадаров, оператор е Петър Георгиев. Лентата разказва за трудния път от бедността в детските години в тогавашен Добрич, до световната стълбичка на победителите, на първия български медалист от Олимпийски игри Борис Георгиев (Моката).

Прожекцията за град Добрич се реализира със съдействието на Министерство на отбраната.

На 2 август 1952 г. България се нарежда сред световните нации, успели да запишат името си в списъка с олимпийски медалисти. Това става възможно, след като боксьорът Борис Георгиев (Моката) печели бронзовото отличие в категория до 75 кг., по време на Олимпийските игрите в Хелзинки, Финландия.

Борис Георгиев (Моката) е роден през 1929 г. в град Добрич. В боксовата си кариера многократният републикански шампион и носител на купа „Странджа“ записва 289 мача, 54 от които на международния ринг. През 1987 г. спортистът е удостоен със Сребърната огърлица на Международния олимпийски комитет МОК за заслуги към олимпийското движение. Тя му е връчена от тогавашния президент на организацията Хуан Антонио Самаранч. Именитият боксьор е отличен и с орден „Стара планина“. През 1996 г. е удостоен със званието Почетен гражданин на град Добрич. Моката си отива от този свят на 87-годишна възраст, през януари 2017 г..  

c