Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Български камерен оркестър – Добрич изнася концерт с гост-диригент и млад солист

В класически концерт, на 25 октомври от 18.30 ч. в Огледална зала „Нели Божкова“, добричката публика ще има възможност за среща с долетялата от Гран Канария Николета Попова като гост-диригент на Български камерен оркестър - Добрич и с младия талант Виктор Теодосиев (валдхорна) - ученик в НМУ „Любомир Пипков“ и все по-често присъстващ в културните афиши.

На 25.10 ще бъдат изпълнени:

  • Енрике Гранадос - Интермецо из оп. Гойескас
  • Енрике Гранадос - Андалуза
  • Хоакин Турина - Молитвата на тореадора
  • Йозеф Хайдн - Концерт за валдхорна и стр. орк. № 1 Ре мажор
  • Пьотр Илич Чайковски - Серенада за струнен оркестър

Николета Попова е родена в Добрич и любовта й към класическата музика е вдъхновена от концертите на БКО - Добрич, още под диригентството на Йордан Дафов, на които е присъствала като дете и дори е била солист-пианист. Завършва хорово дирижиране в НМА „Проф. Панчо Владигеров“ в класа на проф. Крум Максимов. Специализира при Йоханес Принц в Университета по изкуствата в Грац и има докторска степен от Университета в Лас Палмас. От 2006 г. преподава специалност Дирижиране в Conservatorio Superior de Música de Canarias / Консерваторията на Канарските острови/ и ръководи симфоничния оркестър и хоровете на Академията. През тази година дебютира с Lithuanian State Symphony Orchestra, следват концерти и с Hungarian National Symphony Orchestra Szeged. Преподавателите, при които се е обучавала са имена като Крум Максимов, Атанас Варадинов и Теодора Павлович, Йоханес Принц, Пиер Анджело Пелуки и др. Притежава богат и разнообразен репертоар като хоров и оркестров диригент. Изнася дидактически концерти, прави филмови и телевизионни записи. Полуфиналист на Taki Concordia Conducting Fellowship 2019 /основан и режисиран от маестра Марин Алсоп, председателстван от Бернард Хайтинк/. Една от нейните основни характеристики е гъвкавостта да изпълнява артистичните предложения според нуждите и изискванията на съответния ансамбъл.

Виктор Теодосиев е роден през 2005 г. в София, в семейството на музиканти. Той е трето поколение валдхорнист - неговият дядо е дългогодишен член на Симфоничния оркестър на БНР, а неговият баща  е соло валдхорнист на същия оркестър и професор по валдхорна в НМА „Проф. Панчо Владигеров”, София. Виктор започва да свири на валдхорна на 12 г. като получава първите уроци от своя баща – Ясен Теодосиев. Неговият талант е забелязан от музикантската общност още в първите месеци на обучението и той е поканен да участва в многобройни концерти и продукции. През 2018 г. е активен участник в майсторския клас на изтъкнатия валдхорнист и изпълнител на алпийски рог Аркадий Шилклопер (Русия, Германия) в НМА. През 2019 г. е приет в НМУ „Л. Пипков” - София на първо място с най-висок успех от всички изпълнители на духови инструменти в класа по валдхорна на проф. Владислав Григоров. Виктор Теодосиев участва в състава на “Европейски младежки симфоничен оркестър PROGRESSIVE” - 2019, който включва участници от 11 европейски държави. Оркестърът изнася мащабен концерт на прочутия Римски стадион в Пловдив, като концертът е част от официалната програма на Пловдив – Европейска столица на културата 2019. Същата година е активен участник в Summer Music Academy Kroměříž в класа на световноизвестния чешки валдхорнист Радек Баборак. Той е най-младият активен участник сред валдхорнистите в Академията. С негово изпълнение на концерт за валдхорна от Моцарт е открит първият от поредицата концерти на Академията. Някои от наградите и призовете на младия музикант:

- Първа награда от II Международен конкурс за изпълнители като част от „Трявна Арт Фестивал” 2020 и носител на специалната награда – солист на Габровски камерен оркестър.

  • - Първа награда сред всички изпълнители на духови инструменти във възрастова група 14-17 години в “INTERNATIONAL MOSCOW MUSIC COMPETITION” 2020 (Русия).
  • - Първа награда в “KING’S PEAK INTERNATIONAL MUSIC COMPETITION” 2021 г. (САЩ).
  • -Първа награда от XXIX Международен конкурс за композитори, камерни ансамбли и инструменталисти „Музиката и Земята” 2021 - София
  • - Grand Prix сред валдхорнистите от всички възрастови категории от Eurochestries International music competition 2021 – Франция и две специални награди - солист на Eurochestries symphony orchestra и участие в поредица от камерни концерти
  • - Първа награда с трио „Лауреат” в V Международен конкурс за камерна музика и индивидуални изпълнители „Проф. Асен Диамандиев” 2021
  • - Първа награда от XXIX Международен конкурс „Музиката и Земята” 2021 г. – София.
  • - Първа награда и златен медал от ХХVII Национален конкурс ,,Светослав Обретенов”- Провадия
  • - Първа награда от London Classical Music Competition 2022
  • - Първа награда от Tokyo International Youth Competition 2022 г. - Япония

Макар и толкова млад, той често е канен за концерти - като солист, оркестрант и камерен изпълнител. Тази година е свирил в Италия с оркестъра на Андреа Бочели, във Франция с международен духов квинтет, в Приморско - с Младежката филхармония. Солист на редица наши оркестри, сред които камерен ансамбъл „Софийски солисти”, Академичен симфоничен оркестър, Камерен оркестър „Орфей”, Габровски камерен оркестър, Камерен оркестър „Дианополис”, Камерен оркестър - Хасково, Разградска филхармония и др. Първи валдхорнист на Младежка филхармония „София” при НМУ „Л. Пипков”.

Билети ще се продават от 16.30 ч. в деня на концерта.

c