Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

В област Добрич е сериозен проблемът с недостига на пулмолози

В страната има недостиг на пулмолози, които работят в доболничната сфера, каза днес зам.-председателят на Българското дружество по белодробни болести (БДББ) доц. Диана Петкова. По думите ѝ от липсата на такива специалисти страдат и лечебни заведения, особено в някои от регионите. В Североизточна България – Добрич и Шумен например, ситуацията не е добра, същото е положението и в Ямбол, посочи Петкова. Според нея това затруднява достъпа на пациентите до тези специалисти. Понякога, зависи в кой регион живее, болният е принуден да чака 10-20 дни, дори месец преди да влезе в кабинета, допълни Петкова.

Дори да приемем, че в момента пулмолозите в страната са достатъчно, съсловието застарява и след 10 години, при нова пандемия, няма да има специалисти, които да поемат удара, каза председателят на БДББ доц. Владимир Ходжев. Според него недостигът не е само при белодробните лекари, а в някои региони няма и достатъчно инфекционисти и реаниматори.

От пандемията положителният ефект беше, че младите лекари се въодушевиха от борбата, която се води и пулмологията стана привлекателна специалност за тях, допълни Ходжев. Според него обаче обществото трябва да мисли за осигуряването с такива кадри, защото при следваща епидемия реакцията на системата може да не е на нужното ниво, въпреки наличието на апаратура и медикаменти.

Двамата експерти съобщиха, че се увеличава честотата на пациентите с хронична обструктивна белодробна болест, белодробен карцином и астма. По думите им се отчита и нарастване на хората с редки болести. Последното обаче се дължи на факта, че постиженията на науката и усилията на пулмолозите доведоха до по-ранното откриване на тези заболявания, обясни Петкова.

Лекарите допълниха, че заради пандемията през последните няколко години е била преустановена традицията за провеждане на Дни на отворените врати за установяване на пациенти с нарушена белодробна функция. Плановете са тези кампании да бъдат възстановени, включително в партньорство с пациентските организации.

c