Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Ремонтът на Огледална зала „Нели Божкова“ в Добрич с неясно бъдеще – не достигат парите

В изпълнение на проект „Обновяване на културна инфраструктура – огледална зала „Нели Божкова“ са сключени договори за авторски надзор, строителен надзор, информация и публичност. Процедурата за възлагане на строителство е прекратена, поради депозиране на оферти, надвишаващи максималния финансов ресурс по проекта. Очаква се решение на управляващия орган /УО/ за преразглеждане на възможностите за анексиране на договори за безвъзмездна финансова помощ, с оглед осигуряване на допълнителни средства.

Това съобщиха от Община Добрич в отговор на запитване на Про Нюз Добрич относно хода на ремонта на залата, придобила популярност като Огледалната зала.

Договорът за  „Обновяване на културна инфраструктура – зала “Нели Божкова” беше подписан на 28 септември миналата година. По него трябва да се извърши обновяване на залата и съответните прилежащи фоайета, гримьорни, работни и обслужващи помещения.

При изпълнението на проекта трябва да се осъществят строително-ремонтни работи, внедряване на мерки за енергийна ефективност, подобряване на достъпа за хора с увреждания. Както и да бъде закупено обзавеждане, необходимо за провеждане на културните събития.

Огледална зала „Нели Божкова“ е замислена и осъществена като част от архитектурен проект „Драматичен театър „Йордан Йовков“ с автори арх. Рачо Стоянов и арх. София Браникова. Този проект е реализиран в началото на 80-те години на миналия век /1982 г./ и е част от строителната програма, свързана с честването на 1300 години от създаването на българската държава. Сградата е забележителна със своя модерен архитектурен стил, а Огледална зала „Нели Божкова“ и до днес е не само една от най-представителните в страната, но и една от залите с най-добра акустика.

c