Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Макет на тролейбус ЗиУ 10 върна спомените на хората от Добрич

Авторът на макета Йордан Киров разказа пред Про Нюз Добрич  за хобито си и носталгията по тролеите

Публикация във фейсбук група с мини макет на тролейбус ЗиУ 10, какъвто се е движел в Добрич, предизвика хиляди реакции и множество коментари. Макетът е в мащаб 1/43. Сред коментарите не липсваха, както положителни, така и такива, които напомняха окаяното състояние на съветските машини.

Макетът е на машина, която се е движела по тролейбусна линия № 131 - Депо – “Албена Стил” – Тракийски – КАТ – кв. “Строител”.

Някои от коментарите гласят: “Върна ме в детските ми години. Не съм хванал тролеите хармоника, но този модел в оранжево/синьо го помня много добре. Много добър макет, браво!”, “Колко съм мръзнал по спирките , чакайки номер 176 от Балик до училище. Хубави спомени.”, “Красиво! И пътуването беше удобно. Голямо забавление беше през зимата, когато хвърчаха искри. Миналата седмица във Варна се качих на тролей и ми покапаха сълзите. Много красив макет!”.

Освен положителни, имаше и не толкова ласкави, но не за макета, а за тролеите от миналото, като: “Ти возил ли си се в тия тролеи? Щото си беше ад зимата и лятото. Скъсани седалки, някъде неработещи врати, уплътненията бяха изпечени до краен предел и седяха за красота. Случвало ми се е и да пътувам в тролей със спукана възглавница, наклонен настрани. Освен, че бяха морално остарели , смятам че и поддръжката беше нулева”.

Сред коментиралите имаше и такива, чиято съдба е била свързана със старите машини: “24 години съм карал тролей в Добрич. Наистина много сполучлив макет - едно към едно. Но вече само стълбовете напомнят, че е имало тролеи в Добрич.”, “Браво аз (Димо Димов) карах 033. Всички ме познават, карах със сестра ми Стела.”.

Не липсваха и възмутени от ликвидирането на тролейбусния транспорт в Добрич, докато за други той е отживелица и това се вижда при новите електробуси в града, които обикалят празни.

Авторът на макета Йордан Киров разказа пред репортер на Про Нюз Добрич  за хобито си. Занимава се с макети от детските си години, като първите модели прави от картон и хартия. С всяка изминала година подобрява уменията си. През 2016 г. намерил група на колекционерите, където други моделисти му помогнали да достигне до днешните си резултати. Това е първият макет, който прави от готов кит с част. Споделя, че прави тези макети, защото обича да радва хората и това му носи удовлетворение. С носталгия помни годините, когато е пътувал с тролейбуси из Добрич и изрази надежда, че в бъдеще отново ще има такъв транспорт в града.

Преслав НЕЙЧЕВ

c