Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Ръст на пожарите в област Добрич заради опалването на царевичните стърнища

Завишение на броя на възникналите пожари през последните дни отмитат от Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”. Вече има регистрирани над 10 такива запалвания за броени дни

Предстои от регионалната дирекция да подадат информация в Областната дирекция „Земеделие“, за да бъдат наложени санкции на лицата, които обработват нивите, където стърнищата са били подпалени, съобщи главен инспектор Тихомир Катранджиев -  началник на сектор „Пожарогасене и аварийно-спасителна дейност“ към РД ПБЗН.

 Забраната за опалване на стърнищата и тази година изостри диалога между земеделците и администрация. От Добруджанския съюз на зърнопроизводителите обявиха, че ще искат разрешение за контролирано опалване на ожънатите полета и за падане на забраната за обеззаразяване на семената за пролетни култури. Причината – бумът от вредители.

 Паленето на стърнищата е абсолютно недопустимо! Забраните са в сила за всички и към нарушителите се прилагат строги законови санкции. За това информират от Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”.

c