Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Голямата мелница в Балчик – с отличие от Българските архитектурни награди

Голямата мелница в Балчик е един от проектите, който получи отличие от Българските архитектурни награди. Специалната награда е в категорията за опазване на наследството.

Близо 40 проекта участваха в четвъртото издание на конкурса “Български архитектурни награди”. Те бяха разделени в две категории – 22 проекти за ново строителство и 17 за опазване на културно-историческо наследство. Това е най-значимият професионален и некомерсиален архитектурен конкурс, който стимулира добрите практики и качествените произведения на архитектурното изкуство. Отличителна черта на конкурса е безпристрастното международно жури от архитекти със забележителни сгради и постижения в портфолиото си. Тази година председател на журито бе Рекс Бомбардели, директор на френското архитектурно студио 2Portzamparc, което проектира впечатляващи сгради и градска среда в целия свят. Проектите в категорията за опазване на наследството бяха оценявани от отделно жури под председателството на директора на НИНКН арх. Петър Петров.

“Карин дом” във Варна и Централна минерална баня “Банкя” получиха големите награди в четвъртото издание на конкурса.

Голямата мелница в Балчик е реставрирана в оригиналния си вид по проект на “Стронгил Строй”. Обособени са две изложбени зали, концертна зала, пет ателиета за художници, ритуална зала, център за обществена подкрепа. Мелницата е построена от Анонимното индустриално дружество през 1909 година. Наети са две германски фирми, които за година изграждат най-модерно оборудваната мелница на Балканите. Автори на проекта са арх. Владимир Попов и арх. Велин Нейчев.

ПЪРВОНАЧАЛНО СЪСТОЯНИЕ НА МЯСТОТО, ВЪРХУ КОЕТО ПРЕДСТОИ ДА СЕ ПРОЕКТИРА

Голямата мелница в Балчик е построена в първоначалния си вид от Анонимното индустриално дружество през 1909 година. Проектът и изпълнението му са възложени на фирма LUTHER от Брауншвайг, Германия. Заедно с друга водеща европейска фирма – EISENBETON от Мюнхен, построяват за една година най-модерно оборудваната мелница на Балканите, която съдържа и първите стоманобетонови силози в България.. Проектът за сградата и технологичното и оборудване са изпълнени в Германия. Оттам са доставени циментът и желязото. Изпълнена е от местни строителни материали – камък и тухла. Оригиналните междуетажни конструкции в сградата (без стените, подовете и стълбището в силозната част) са били от дърво. Външно и вътрешно сградата е гладко измазана. Общият брой на работниците е бил около 15 души на смяна. Мелницата е имала капацитет 75 тона брашно на денонощие. Произвеждала е също грис и макаронени изделия (за пръв път в България).Продукцията на мелницата се е изнасяла в цялото източно Средиземноморие.

Голямата мелница стартира и работи успешно до 1916 г., когато попада под обстрела на руския военен флот и понася значителни щети. Производството не може да бъде възстановено. През времето на румънската окупация (1919-1940г.) фасадата и покривът са възстановени.

Около 1980 година сградата е реконструирана основно. Дървените междуетажни конструкции са заменени със стоманобетонови. Изградени са нови стълбища. В западната част са изградени два асансьора. Силозите не са реконструирани. Източното крило на сградата, собственост на Министерство на Отбраната също е реконструирано. Освен като младежки дом, сградата е използвана за производствени цели (кабелен и шивашки цех). Подпокривната част се използва през лятото като ателиета за художници – наемател е СБХ. В приземния етаж е разположена фитнес зала. Покривната конструкция на кулата над силозите е частично опожарена през 1997 година. Част от сградата на мелницата се използваше от Гранична полиция.

ЦЕЛИ НА ПРОЕКТА

Дълги години сградата на Голямата Мелница беше изоставена и се рушеше. Благодарение на усилията на градската общественост и архитектурният клуб на приятелите на Балчик беше осигурено финансиране по европейска програма с цел мелницата да бъде реставрирана в оригиналния си външен вид и превърната в туристически и културно-информационен център на Балчик, където да се осъществяват събития от културния и обществен живот в града - изложби, срещи, представяния, концерти, фестивали.

СЪЩНОСТ НА ПРОЕКТА

Сградата на Мелницата е реставрирана в оригиналния си външен вид през 2015 година. Обособени са две изложбени зали, концертна зала в подпокривното пространство, пет ателиета за художници, ритуална зала, център за обществена подкрепа. Всяка от залите в културно-информационния и туристически център е оборудвана със системи за осветление и мултимедийни представяния. Съществуващите стоманобетонови междуетажни подови конструкции са усилени посредством надграждане с пласт армиран стоманобетон. Подовите повърхности са оформени по технологията „шлайфан” и „полиран” бетон, декориран и оцветен в светли тонове.

Интериорното решение е минималистично, с подчертаване на технологичният облик на постройката, както и неутралният характер на оформлението по отношение на експозициите. Съхранени и показани са фрагменти от градежа на мелницата.

Ценен за индустриалната и строителна история е фактът, че силозите и обслужващото ги стълбище са запазени в напълно автентичен вид, непроменен от построяването си през 1909 година до сега. Тази ценност ще расте, тъй като тук могат да бъдат наблюдавани и изследвани технологиите за изпълнение на стоманобетона от зората на използването му в тази част на Европа, както и поведението му във времето.

Реставрираният навигационен знак върху морската фасада на Голямата Мелница служи на корабите винаги да намират верния път към пристанището на Балчик.

ВЪЗДЕЙСТВИЕ НА ПРОЕКТА ЗА ПРОМЯНА НА ОКОЛНОТО ПРОСТРАНСТВО

Днес Голямата Мелница е оживен център и символ на културния и обществен живот на град Балчик - тук започва и завършва крайбрежната алея на града, тук е лятната фестивална сцена на открито. Пред мелницата и зиме и лете са лодките и сергиите на балчишките рибари.

c