Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

Художничката от Добрич Пенка Дамбулова с изложба във Варна на 12 октомври

Добричката художничка Пенка Димитрова – Дамбулова ще открие с вернисаж своя изложба в Галерия 8 във Варна на 12 октомври от 17.00 до 19.00 часа. Това е девета поред самостоятелна изложба на художничката, която е участвала в множество национални, регионални и международни изложби и пленери в Германия, Франция, Белгия, Румъния и Полша.

Пенка Дамбулова е завършила Художествена гимназия в Казанлък, а през 1981 г.-  ВТУ ”Св.Св. Кирил и Методий”, специалност стенопис при проф. Никола Гелов. Живее и работи в Добрич, дълги години, като гл. уредник в Художествената галерия. Тя е един от основателите и участник в емблематичния пленер „Хартията”.

„Като живописец, тя рисува с цветове, за да не сковава линиите, разбира живописта като пространствена материя, в която светлината открива спектъра на багрите и озарява пластично формите. Нейното изкуство е абстрактно-фигуративно. Асоциативно, посредством рисунката, щриха или багрите, тя съчетава различни техники, живописни и графични. Колкото повече се вглеждаме в творбите, толкова  повече ни завладява усещането, че сме в плен на нещо, което вътрешно ни е докоснало, на тайнство, което ни води по пътя към истинските стойности в живописта и нейното невероятно, неизчерпаемо многообразие.” (Пламена Димитрова - изкуствовед)

c