Култура Общество

Църквата почита Свети пророк Авраам

На 9 октомври църквата почита паметта на Свети пророк Авраам, който е считан за един от тримата праотци на Израел.

Авраам е легендарният общ родоначалник на трите авраамически религии. В юдаизма той е основоположникът на Завета, специалната връзка между еврейския народ и Бог, в християнството е първообразът на всички вярващи, евреи или не, а в исляма е смятан за едно от звената във веригата пророци, започваща с Адам и достигаща своя апогей с Мохамед.

Широко възприета сред учените хипотеза е, че историята за Авраам е създадена през ранния персийски период в края на VI век пр. Хр. в резултат на напрежение между еврейските земевладелци, останали в Юдея по време на Вавилонския плен и обосноваващи своето право над земята чрез Авраам и връщащите се изгнаници, основаващи претенцията си на легендата за Моисей и Изхода.

Свети пророк Авраам се смята за пример за образец за подражание и безусловна вяра в християнството. Легендата разказва, че Авраам се е явил на трите ангела в Содом. Свети пророк Авраам преодолява големите препятствия през живота. Житейският му път приключва, без той да е направил компромис с вярата и чувството си за висок морал. Името Аврам произхожда от еврейски и означава „велик баща“. По-късно името му е променено на Авраам, което значи „баща на множество“. Името се свързва със силно развито бащинско чувство.

На днешния ден имен ден празнуват Авраам, Аврам.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.