Четвъртък, 02 май 2024

02.05.2024

Последвайте ни

На 95 години  днес почина Никола Атанасов - Кольо Щъркела от Добрич

На 95-годишна възраст днес е починал Никола Атанасов, известен като Кольо Щъркела, от Добрич, съобщиха близките му.

Благодарение на Никола Атанасов, щъркелите се превърнаха в своеобразна емблема на селото. Там той направи свой музей, посветен на красивите птици. Посещаваха го много туристи – както българи, така и чужденци, защото щъркелите са голяма рядкост в Европа, споделяше домакинът.

Домът и душата на  бай Кольо Атанасов бяха отворени за гости. Той посрещаше с развлекателните си разкази българи и чужденци, дошли да видят уникалната колекция от щъркелови гнезда.

Никола Атанасов е роден в с. Безводица на 16 март 1927 г. Основното и средното си образование завършил в Добрич, а висшето – по специалността „Икономика на строителството“ във ВИНС – Варна. От 1955 г. до 1958 г. е учителствал в селата Орлова могила и Владимирово. Бил е началник на отдел „Снабдяване“ във „ВиК“ и „Птицекланица“ – Добрич. Сега, 86-годишен, внучките и щъркелите радват старините му.

Произходът на фамилията на Никола Атанасов е от елховското село Лалково. Праотците му се установили в Безводица през 1877 г. Семейната къща, която и днес посреща гостите, е построена през 1896 г. Първите щъркели се „заселили“ в двора година по-рано. Отначало гнездели на брястово дърво. След като то изсъхнало, се изместили на акацията, която се е запазила и до днес. След една буря обаче дървото се разцепило, след което бай Кольо направил четири щъркелови гнезда на електрически стълбове.

Бай Кольо знае, че щъркелите са свещени птици за много религии. Има поверие, че ако развалиш щъркелово гнездо или нараниш щъркел и той загине, ще умре някой в къщата ти. Никола Атанасов не само не разваля, но и изгражда нови гнезда, и се грижи за съществуващите. Разказва, че те изискват постоянни грижи. Под гнездата е натрупал камъни и ги е варосал, за да могат птиците да виждат, ако хищник тръгне да се катери към гнездото им. Искаш ли да имаш щъркели в двора си, най-важното е гнездата им да са много чисти, споделя тайната бай Кольо. И разказва, че тези птици не гнездят във всеки двор, избират стопанина си. Той трябва да полага грижи и да поддържа гнездата им. Затова всяка есен разчиства клоните на акациевото дърво, за да не се оплете щъркеловото гнездо. От НЕК пък му дават кран с кошница, за да поддържа гнездата, които са на електрическите стълбове. Затова семейства щъркели всяка година му гостуват и създават тук поколенията си.

Никола Атанасов има сериозен принос за опазването на щъркелите в Добруджа. След многократни настоявания от негова страна и предупреждения за опасностите, електроснабдителното дружество в региона започна монтиране на кацалки за птици на електрическите стълбове. За последните 25 години популацията на белия щъркел в България е намаляла наполовина, сочи статистиката на Българското дружество за защита на птиците. Повече от 40 % от прелетните гнездят върху опасните електрически стълбове. През последните години от „Е.ОН България“ и „ВиК“ в Добрич изпълняват предписанията на РИОСВ-Варна за поставянето на щъркелобрани на електропроводите в Добричка област. Това се прави, за да се предпазят птиците от токов удар при кацането им по стълбовете.

В двора му в с. Безводица все още има щъркелови гнезда, които той е издигал на стълбове и където всяка година щъркели се връщат.

Никола Атанасов е автор на "Дом под щъркеловото гнездо" и "История на село Безводица. Община Балчик, област Добрич".

Поклонението ще се състои на 06. 10. 2022 г. от 11:30 ч. до 12:30 ч. в параклис "Св. Йоан Кръстител" на Траурен дом "Харон" - гр. Добрич, след което процесията ще потегли за с. Безводица, където ще бъде погребан в гроба на своя дядо.

Светла да е паметта му!

Екипът на Про Нюз Добрич поднася съболезнование на семейството и близките му!

c