Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

С изложба в Добрич кампания алармира за замърсяването с цигарени фасове 

Кампанията "Промени картинката" акцентира върху проблема с изхвърлянето на фасове в околната среда. В Добрич е подредена изложба, посветена на каузата

Кампанията "Промени картинката" си поставя за цел да привлече вниманието върху проблема с безразборното изхвърляне на фасове. Организаторите й се надяват да допринесат за превъзпитание на хората от всички възрасти, за да изхвърлят отпадъците си на определените за това места.

Каузата беше представена днес в Добрич от  Диляна Якова - мениджър “Устойчиво развитие” във Филип Морис България. Тя е стартирала миналата година, като вече се надгражда с пътуваща изложба и в партньорство с фондация “Опримистас”. 

Изложбата може да се види пред концерта зала “Добрич”, където информационни пана запознават с проблема със замърсяването от цигарени фасове. Тя има и допълнителна функция - скрива строителните материали, които загрозяват гледката и фасадата на зданието.

"Промени картинката": Земята не е пепелник

Филтрите на цигарите са направени от биоразградима пластмаса, но въпреки това разграждането им може да отнеме до 15 години, посочи  Диляна Якова.

Замърсяването с цигарени фасове е световен проблем. Всяка секунда десетки хиляди фасове се изхвърлят и замърсяват околната среда. На улицата, на автобусната спирка, на шосето от преминаващ автомобил, на плажа, в гората, вместо на предназначените за битов отпадък места, посочват от инициативата.

"Промени картинката": Не е модерно да изхвърляш фас навън

“След, като започна конкурсът за нова визия на центъра на Добрич, избрахме и изложбата на кампанията “Промени картинката” да посети града, точно в контекста на това, че променяме Добрич, променяме средата си, променяме себе си,” заяви арх. Явор Панев от фондация “Оптимистас”, която е партньор на кампанията.

“Както гражданите на Добрич ще изберат визията за центъра на града, така и изборът, къде ще си изхвърлим отпадъка, е пред всеки от нас. Искаме да покажем, че изгледът на градската среда до голяма степен зависи от нас, гражданите,” допълни арх. Панев.

“Промени картинката”: След 10 години в океаните ще има повече фасове, отколкото риба

В кампанията участва и приложението “Litterati”, разработено от активисти, загрижени за околната среда, които искат да предприемат действия за устойчива промяна към един по-чист свят. Мобилната платформа има за цел да обедини потенциала на големи групи хора, за да се намали замърсяването с отпадъци в околната среда и да се предизвика промяна на потребителското поведение.

Преслав НЕЙЧЕВ

c