Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Камерният оркестър на Добрич открива концертния сезон с неизпълнявано в България произведение

Новият и изключително интересен творчески сезон на Българския камерен оркестър – Добрич, ще бъде официално открит на 27 септември от 18.30 часа в Огледалната зала "Нели Божкова". През този сезон, освен наситен брой предстоящи концерти в Добрич, ще гостуват вълнуващи и млади български солисти, както и утвърдени имена, които ще застанат последователно като гостуващи диригенти на камерният ансамбъл, информират от БКО.

За начало на сезона маестро Арто Чифчиян е поставил истинско предизвикателство с избора на произведението Серенада за струнен оркестър от Гюла Белижай, което не е изпълнявано досега в страната. Унгарският композитор е известен с разностранните си таланти – освен че е бил главен инженер на Унгарските кралски държавни железници, той преподава теория на музиката в Националната музикална академия, пише музикална критика, рецензии. Познат е като автор на оркестрови и камерни произведения, църковна музика и др. Творбите му са повлияни от романтизма на Шуман и Менделсон, но носят типичния унгарски стил.

Останалите произведения, следващи славянската нишка в програмата на концерта, са Румънски народни танци от Бела Барток и едно от най-популярните произведения на Дмитрий Шостакович - Камерна симфония в до минор оп. 110а. Всъщност тя не е оригинална композиция, а майсторска преработка за струнен оркестър на неговия Осми квартет оп. 110. Направена със специалното разрешение на Майстора през 1967 г. от  диригента  Рудолф Баршай.

С този концерт се поставя началото на един разнообразен и интересен концертен сезон за БКО, меломаните и почитателите на стойностната музика в Добрич. До края на 2022 г. зад диригентския пулт последователно ще застанат Емил Табаков, Николета Попова, Иван Стоянов, а очаквани гостуващи солисти са Виктор Теодосиев - валдхорна, проф. Явор Конов, Мартин и Александър Зайранови, Стоян Караиванов и Теодора Занева.

Билети може да се закупят в деня на концерта 27 септември , в залата от 16.30 ч. на цена 5 лв., а за пенсионери и учащи - 2 лв.

c