Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

С военен ритуал и панихида започнаха тържествата за празника на Добрич

С Военен ритуал-панихида в памет на загиналите за свободата на Южна Добруджа на Военното гр

С военни почести и заупокойна панихида общественици, политици и граждани отдадоха почит към загиналите за освобождението на Южна Добруджа и връщането й в пределите на България

Днес честваме 82 години от връщането на Южна Добруджа в пределите на България след подписването на Крайовския договор на 7 септември 1940 година.

На днешния ден Добрич окончателно е върнат в пределите на България, Българската армия влиза тържествено в града и над 65 000 българи са приети обратно в родината си.

"Връщането на Южна Добруджа се счита за първа крачка към възстановяването на една несправедливост към нашия народ и ни дава нова надежда за национално обединение," заяви Йордан Йорданов кмет на Добрич.

"Заради паметта на хилядите българи от всички краища на родината ни, дали живота си за свободна Добруджа ми се иска да си спомним, че сме една нация, един народ, и да помислим какво може да ни събере," допълни Йорданов.

Цветя и венци поднесоха кметът на Добрич, областният управител Здравко Здравков, представител на Министерство на отбраната от името на министъра, председателят на Общински съвет Нивелин Радичков, заместник-началникът на щаба на Военноморските сили на Република България по операциите, военноинвалиди и военни от запаса, членове на кметския екип и на екипа на областна управа, представители на политически партии и движения, граждани и гости на града.

Военното гробище в Добрич е най-голямото в България запазено такова от времето на Първата световна война. Създадено е след тридневните кръвопролитни боеве на Добричката епопея през 1916 година. През целия военен период между 1916-1918 година на територията на гробището, в единични и братски гробове, са положени около 3500 воини от 7 национални армии, над 15 народности.

Уникалното за мемориалния комплекс в Добрич е, че тук са положени един до друг, без да се правят сектори или парцели по народности, войници от различни народности. Създадено от българите по време на дните от Добричката епопея, официалното откриване на гробището става на 30 септември 1922 година, по време на румънското господство в Добруджа.  

Счита се, че румънците запазват това гробище, вероятно защото са били трогнати, че заедно с българските са били погребани и техни войници. Надгробията са около 450, сред които има българи, 28 са на руснаци, над 30 са румънци, 7 на сърби, 64 са турските братски гробове.

Днес признателните потомци поднесоха цветя и венци.

c