Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Диляна Радоева, ДБ: Призивите за напускане на ЕС и НАТО са заплаха за националната ни сигурност

Адвокат Диляна Радоева е областен координатор на “Да, България” за област Добрич, адвокат в сферата на граждански и търговски спорове и административно право и процес

Каква е позицията Ви по отношение на войната в Украйна?

„Демократична България“ е единствената политическа сила, която от ден първи остро осъжда руската инвазия на територията на суверенна Украйна. Вярно е, че впоследствие се появиха и други гласове в тази посока, но те или бяха много тихи, или пък се чуваха за кратко. Ето и сега - три дни след като Владимир Путин обяви военна мобилизация в Русия – отново единствено „Демократична България“ има официална позиция във връзка с ескалацията на конфликта.

А защо всъщност България, като държава, няма единна позиция по темата?

Това трябва да попитате президента, а също и служебния премиер. Ако ги намерите някъде. Всички наши партньори в Европейския съюз и в НАТО заеха позиция, ние още чакаме българските власти да го направят.

А темата важна ли е за България изобщо и защо?

Темата е не просто важна, а според мен централна за България.

От една страна, виждаме преките последици от войната в лицето на хуманитарната криза с украинските бежанци на наша територия. Трябва да имаме предвид и вълната руски граждани, които бягат от мобилизацията в момента. Предвид факта, че много руснаци имат имоти и/или близки тук, няма да се изненадам, ако част от тях потърсят спасение също в България.

По-страшно обаче е непрякото влияние на Русия в България. Войната в Украйна е само един епизод от престъпната имперска политика на Путин, но далеч не е единственото й изражение.

В момента много ясно се вижда нещо изключително опасно за страната ни – появяват се, и то неслучайно, хора, които призовават към излизане на България от ЕС и НАТО, под претекст, че така се защитава националният ни интерес. Всъщност е точно обратното – такива призиви са пряка заплаха за националната ни сигурност и го виждаме в Украйна, която не е член нито на ЕС, нито на НАТО.

На второ място, именно руското влияние е основен проводник на корупцията в България. От една страна твърдим, че имаме евроатлантическа ориентация, а в същото време десетилетия наред правителствата на България пазят елементите на модела на корупционно завладяване на българските институции, което доведе до настоящата ни уязвимост по отношение на Кремъл в енергетиката, отбраната, службите, медиите и пр. (включително изграждането на „Турски поток”, заобикаляйки Украйна, което беше последният удар върху нея преди войната).

Казвате, че определени хора действат на наша територия, за да защитават руския интерес. „Демократична България“ също е обвинявана, че защитава чужд интерес - този на Запада…

Тези обвинения не стъпват на никаква база. България много отдавна е избрала посоката, в която да върви, и тя е на запад. Хората, които ни обвиняват в чуждопоклонничество, са същите, които бранят със зъби и нокти руските интереси тук.

Иронията е, че в голямата си част, те се представят като патриоти, имат татуиран по себе си лика на Левски, но явно са забравили, ако изобщо някога са знаели, че именно Васил Левски издига идеята за републиканско управление, като дава за пример Швейцария и САЩ.

Нещо повече, "Какъв ще станеш ти, бай Василе, когато се освободим?", попитал го веднъж Божил Ходжев в присъствието на Ангел Кънчев, Сава Младенов и Димитър Общи. Левски отвърнал: "Когато се освободи България, за мен не остава вече работа помежду ви. Тогава аз ще да отида в Русия и ще съставлявам комитети, защото там, макар и да няма чалми, народът е потиснат от нас повече".

Извинявам се за историческото отклонение, но мисля, че то изчерпва темата.

Какво реално направи „Демократична България“ по отношение на войната в Украйна?

В 47-ото Народно събрание „Демократична България“ внесе за гласуване проект за решение, съгласно който България трябваше да осигури военна помощ за Украйна, в т.ч. чрез даряване на оръжие. Колегите в парламента направиха и невъзможното, за да осигурят мнозинство, което да подкрепи проекта, но за съжаление не успяха.

Във връзка с това, какво отговаряте на хората, които Ви обвиняват, че сте се коалирали с БСП?

Отговарям им с истината. Политическата криза в лицето на поредицата парламентарни избори отслабва демокрацията в страната. Когато едновременно с това сме в световна икономическа криза, в хуманитарна криза по повод войната в Украйна, няма как да решим политическата криза тук без да направим някакви компромиси. Да, ние сме последните хора, на които тези компромиси им допадат, но в крайна сметка отговорността, която сме поели, го изисква. Другият вариант е да не поемаме отговорност изобщо, както направиха други политически сили, като ГЕРБ и „Има такъв народ“, например.

Мисля, че хората, които ни обвиняват за коалицията с БСП, не осъзнават заплахата, която грози страната ни. България не може да си позволи да разчита на служебни правителства в толкова сложен период.

  ГЛАСУВАЙТЕ С НОМЕР 25 ЗА ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ

И ПРЕФЕРЕНЦИЯ 106 ЗА ДИЛЯНА РАДОЕВА!

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!

c