Водещи новини - дясно Общество

Ути Бъчваров ще готви 100 кг добруджански боб на Фестивал  на хляба в Добрич

Добруджански боб по традиционна за региона рецепта ще готви в Добрич Ути Бъчваров. Кулинарното събитие ще се проведе в рамките на петото издание на Фестивала на хляба на 24 септември, в навечерието на Деня на Добрич, съобщавато от Общината.

В свое интервю Ути Бъчваров казва: „В топ 3 на традиционните български ястия е фасулът. Приготвянето му е една магия. Такава, каквато е и добруджанската земя и добруджанското сърце – големи и омагьосващи.“

Приготвянето ще започне в 8.00 ч. на площад „Демокрация“. За ястието ще бъдат използвани 100 кг зрял боб, 81 кг зеленчуци, 20 л олио, 20 кг консервирани домати и 9,5 кг подправки. Към 11.00 ч. всички ще имат възможност да опитат от вкусната гозба и прясно изпечения хляб..

Неотменна част от празника ще бъдат традиционните работилници, в които деца и родители ще могат да изработват глинени печати и тестени фигурки за обредни хлябове или накити, мозайки и апликации от зърно, да рисуват, да станат част от „жива картина“, да се опитат да смелят пшеница с хромел или да се претеглят на стар кантар от края на 19. век. До 12.00 ч. посетителите на фестивала ще могат да опитат и от хлебните изделия, изработени от ученици от Професионална гимназия по туризъм „П. К Яворов“ в Добрич и от Ккубове на пенсионера в града.

За първи път тази година мястото и функцията на хляба през различните исторически епохи – Праистория, Античност, Средновековие, Възраждане и Съвремие, ще бъде представена чрез 3D компютърни визуализации и експозиционни турове.

За любителите на художественото изкуство галерията ще отвори вратите на експозицията „Златото на Добруджа“, в която са показани творби от края на 19 век до 90-те години на 20 век, разкриващи някогашния бит на селото, различни мотиви от народни предания, приказки и легенди, обреди, свързани с прибиране на житото, жетвата и вършитбата или с темата за плодородието, природата на Добруджа и красотата на българката.

Related Posts

  1. Йорданб says:

    Що не го направи с месо-за гладните хора ами с боб!!!Хохомок!!!Имаме и хубави кюфтета !!!Подигравка с изстрадалия български народ!!!

  2. Дияна Василева says:

    Боба беше истински, прекрасен, с ароматни подправки в големи купи, успях да се вредя,
    да го опитам, душата ти да се наяде! Защо да е непременно кюфтета! На фестивала на хляба в Добрич, идеята е била чудесна! Да е жив и здрав Ути и всички участници и организатори!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.