Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

С военни почести Балчик отбеляза 82 години от освобождението си от румънска окупация

В Балчик днес отбелязват 82 години от освобождението на града от румънска окупация. Празничният ден започна военни почести, като бяха издигнати знамената в центъра на града, а строят на Военноморските сили бе приет лично от командващия - контраадмирал Кирил Михайлов.

Пред събралите се граждани край Паметника на падналите за Отечеството кметът Николай Ангелов подчерта важността на тази дата за историята на държавата и призова бъдещите поколения да помнят славните победи на българските войници и страданията на нашите предци по време на румънската окупация.

В Поздравителен адрес до кмета на Балчик от контраадмирал Кирил Михайлов се казва:

„Имам удоволствието от името на Командването на Военноморските сили и лично от свое име да поздравя Вас, а във Ваше лице и всички Ваши съграждани по случай празника на град Балчик! Носител на хилядолетна история и традиции, днес град Балчик е не само забележителен туристически и културен център, а и притегателна сила както за младите и активни хора от цялата страна, така и за многобройни гости от цял свят. Оставайки признателни за оказваната ни подкрепа, се надяваме плодотворното сътрудничество и успешната съвместна работа между ръководената от Вас администрация и Военноморските сили да продължат и в бъдеще.“

Балчик е първият освободен от българските войски град в Южна Добруджа. Възвръщането му в пределите на България е по силата на Крайовската спогодба от 07.09.1940 г. Същата година, на 21 септември генерал-лейтенант Георги Попов – командир на Трета българска армия, освобождава Балчик. Възстановява се границата между България и Румъния до 1913 г.

c