Балчик Култура Общество

Студентско кино и концерт на оперни таланти от Китай представя “Виа Понтика” в Балчик

Оперен концерт с участие на певци от Китай, прожекции на късометражни филми и куклен спектакъл включва двудневния фестивален афиш на младежкия форум „Виа Понтика“ в Балчик.

С последната прожекция на студентско късометражно кино от седемнадесетото издание на CILECT PRIZE 2022 се вписва 15 септември във фестивалната програма на „Виа Понтика“ 2022. Събитието е отново с начален час 20.00. В Учебния център по изкуствата  в ДКИ КЦ “Двореца“ ще бъдат прожектирани филмите „Доказателството“ – Белгия, „Славата на ужасната Елиз“ – Чехия, „Оцеляване“ – Германия, „Един щраус ми каза, че светът е фалшив и аз мисля, че го вярвам“ – Австралия.

Впечатляващ е фестивалният афиш на международния форум на младите в изкуството за 16 септември. Три са предложенията за живеещите и гостите в Белия град – куклен театър, концерт класическа музика и прожекция на два късометражни филма.

Спектакълът за деца по мотиви от английска народна приказка „Джак и бобеното стебло“ ще започне в 10.30 ч. На сцената в читалище „Паисий Хилендарски“ ще излязат артистите от Държавния куклен театър „Дора Габе“ в Добрич Мира Демирева, Теодора Желева и Иван Иванов. Творческият екип на постановката включва сценографа Христина Стоилова, композитора Владимир Джамбазов и режисьора Даниела Христова.

В 18.00ч. в ТКИЦ „Мелницата“ в Белия град ще бъде дадено началото на заключителния концерт на участниците от Китай в музикалното ателие с Дуо „Колаж“. Петимата студенти работиха с Нона Кръстникова и Мария Русева в продължение на три дни.

Програмата включва изпълнения на Тиен Шинюе, Чен Чуаниуе, Хъ Цинфанг, Ли Яйкай и Тун Ицан: “Sull’aria” – дует на Сузана и Графинята из операта „Сватбата на Фигаро“ на В. А. Моцарт, “Giunse al fin il momento” – ария на Сузана из операта „Сватбата на Фигаро“ на В. А. Моцарт, „Dio che nell’alma infondere” – дует на Дон Карлос и маркиз Поза из операта „Дон Карлос“ на Дж. Верди,  “Pre me giunto” – aрия на маркиз Поза из операта “Дон Карлос“ на Дж. Верди, “Che gelida manina” – aрия на Рудолф из операта “Бохеми“ на Дж. Пучини,  “Donde lieta usci…” – aрия на Мими из операта “Бохеми” на Дж. Пучини, “O soave fansiulla” – дует на Мими и Рудолф из операта “Бохеми“ на Дж. Пучини, “Quando me’n vo” – aрия на Мюзет из операта „Бохеми“ на Дж. Пучини, “Addio dolce svegliare….” – дует из трето действие на операта „Бохеми“ на Дж. Пучини, “La ci darem la mano” – дует на Церлина и  Дон Жуан от операта “Дон Жуан” на В. А. Моцарт.

За 20.00 ч. в Учебния център по изкуствата в ДКИ КЦ “Двореца“ е предвидена прожекцията на „Сянката на спящия човек“.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.