Общество

Паметен първи училищен звънец и за 58 лишени от свобода у нас (първокласници ’22)

„Знанието е сила, а силата дава свобода и независимост. 15 септември е един от най-светлите празници, защото образованието е най-прекият път към постигане на цели и стремежи. Пожелавам ви да не спирате да мечтаете, а чрез знанието да постигнете мечтите си. На добър час!“

С тези думи днес (15.09.2022 г,) заместник-министърът на правосъдието Мария Павлова откри учебната година в местата за лишаване от свобода. 

От общо 5541 лишени от свобода в българските затвори, 825 са включени в училищни дейности през учебната 2022/2023 година. Системата на затворите разполага със седем средни училища и шест филиала към тях, покриващи пълния обучителен цикъл от 1-ви до 12-ти клас.

На 15 септември за 58 лишени от свобода (първокласници) за първи път прозвуча звънецът за влизане не в килите, а в класните стаи. Бъдещите зрелостници, които се очаква да завършат като Випуск 2023, са 24-ма. Традиционно, най-голяма училищна пълняемост има в София – 211. В Поправителния дом за непълнолетни младежи към затвора във Враца се обучават 13 осъдени, уточняват от МП.

Заместник-министърът на правосъдието Мария Павлова откри учебната година в местата за лишаване от свобода в Средно училище „Аргира Жечкова“ към затвора в Сливен. През тази учебна година там ще се обучават 52 жени, изтърпяващи наказание лишаване от свобода, разпределени в 11 паралелки.

Освен общообразователна подготовка, на лишените от свобода жени в затвора се осигурява възможност и за професионална квалификация за шивач. Училището в Сливен има филиали в затворите във Варна и Бургас, в които през тази година са се записали и над 80 лишени от свобода мъже.

На 15 септември ресорният зам.-министър подари на училищата последно издание на Официален правописен речник на българския език и томове българска класическа литература.

източник: Министерството на правосъдието

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.