Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

ВСС отказа да наложи дисциплинарно наказание на прокурорката от Добрич Румяна Желева

Прокурорската колегия на ВСС отказа на свое заседание днес да образува дисциплинарно производство на прокурор Румяна Димитрова Желева от Окръжна прокуратура – Добрич. Прокурор Румяна Желева придоби статут на несменяемост след решението на ВСС по т. 23 от дневния ред.

Румяна Желева

През март т.г. Върховният касационен съд реши окончателно, че прокурор Желева ще търпи пробация за лъжесвидетелстване през 2012 г., когато съпругът й бил заловен да кара след употреба на алкохол. Наложените й пробационни мерки са „задължителна регистрация по настоящ адрес“ и „задължителни периодични срещи с пробационен служител“ на 1 година и 6 месеца.

Колегията трябваше да вземе решение за налагане на дисциплинарно наказание на прокурорката на 22 юли т.г., по предложението на комисия „Дисциплинарна дейност и взаимодействие с Инспектората към ВСС“ към колегията. Тогава обаче решението бе отложено за днешния ден, без да се споменава причината за отлагането.

Според обвинението през 2012 г. съпругът на Желева отказал на служители на МВР проверка за алкохол. След негово обаждане по телефона на мястото пристигнала съпругата му, представила се със служебното си качество и поискала да няма последствия за съпруга й. Носела и документите му. След повторна покана от полицаите за алкохолна проверка с дрегер, мъжът станал агресивен, хванал единия от полицаите за ръката, нанесъл му удар с юмрук в гърдите, отправял заплахи и обиди. Наложило се идването на втори полицейски екип, след което бил задържан и отведен в Районното управление.

c