Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

РЗИ обяви, че след 11 дни водата в Добрич вече е годна за консумация

Към днешна дата питейната вода, подавана от "ВиК Добрич" за областния град отговоря на здравните норми. Това става ясно от съобщение на Регионалната здравна инспекция.

В него се посочва, че резултатите от изследваните общо 17 проби вода, взети на 9 и 12 септември от пунктове в трите зони, водоснабдяващи града – зона Добрич, зона Добрич-запад и зона Стефаново, показват, че пробите отговарят на здравните изисквания по микробиологични и физико-химични показатели.

Към 14 септември от „ВиК Добрич“ АД за населението от гр. Добрич се подава вода, отговаряща на изискванията на Наредба №9/2001 г. за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели.

За подаване на вода, с качества, неотговарящи на нормативните изисквания, към водоснабдителното дружество „ВиК Добрич“ АД ще бъдат предприети административно-наказателни мерки по Закона за водите, посочват от РЗИ.

Припомням, че РЗИ препоръчваше консумация на бутилирана вода от търговската мрежа от 3 септември, когато след проливния дъжд предната нощ, питейната вода в голяма част от град Добрич беше мътна. Взети проби по-късно показаха и наличие на бактерии, сред които и Ешерихия коли.

c