Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Един невзрачен бетонен кръст в сърцето на Добрич. Кой е този паметник?

На метри от мемориалния комплекс на първосъздателя на българската държава Хан Аспарух се намира кръст паметник на невинно загиналите след 9.IX.1944 година обществени деятели, преследвани от Народния съд.

Много граждани не знаят за съществуването на този паметник. Пред Про Нюз Добрич Яна Табакова сподели спомени как преди години общественици в града са дарили средства за изграждането му, но, за съжаление, след това паметникът не е поддържан. Така и не са изградени подстъпи и единствения начин да се стигне до него е през тревните площи.

Яна Табакова

Паметникът е в непосредствена близост до т.нар. братска могила, но с гръб към нея, гледайки към ул. "Батовска".

Граждани полагат цветя пред него в деня на преврата от 9.IX.1944 г., в който насилствено е завзета централната и местната власт в Царство България, организиран от опозиционната политическа коалиция Отечествен фронт. 

Добричлии отдават почит пред паметника и в деня, в който почитаме жертвите на обявения за незаконен т.нар. Народен съд и ден, в който смъртта си срещат регенти, депутати, офицери, министри, общественици, жертви на Първи състав на съдилището на 1.II.1945 г.

По традиция цветя в знак на почит се поднасят и на 8 март, ден, в който са изпълнени смъртните присъди на осъдените от Народния съд в Добрич през 1945 г.

Преслав НЕЙЧЕВ

c