Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Есенният празник на плодородието в Кардам показа изобилие от местни продукти

Десетки жители и гости на село Кардам се събраха на площада пред местното читалище, за да се повеселят с третото издание на Празник на плодородието „Кардамска есен”. Събитието беше организирано от НЧ „Пробуда – 1946” и кметството в село Кардам, в партньорство с местните земеделски производители и стопани. През последните две години, заради пандемията, празникът не се състоя.

За да посрещнат символично сезона, в който трапезите и сергиите на добруджанци са отрупани с даровете на земята, кардамци бяха подготвили богата програма. За любителите на биологичните продукти с доказан произход имаше най-различни щандове, на които се предлагаха сезонни плодове и зеленчуци, сирена, млека, сладка, хлябове, етерично-маслени продукти, ръчно изработени сувенири, или всичко, с което ни дарява черноземът. Гост на празника бе кметът на община Генерал Тошево Валентин Димитров.

За празничната атмосфера допринесе с изпълненията си певицата Пепи Христозова и оркестър „Лира“ от град Добрич. Музикантите се погрижиха за доброто настроение на всички присъстващи, а на площада се извиха хора.

Идеята на организаторите на Празника на плодородието е да се даде възможност на всички местни жители да подредят щандове с плодове, зеленчуци, пчелни и млечни продукти, домашни ястия и напитки, с които да покажат какво изобилие ражда добруджанската земя и колко трудолюбиви са нейните хора.  

c