Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Село Пчеларово посрещна 20 фолклорни състава на събора си

20 фолклорни състава се включиха в 17-я Фолклорен събор „Славеи пеят в Пчеларово“, който се проведе на 6 септември – празник на генералтошевското село. Последното издание на музикалния форум беше през 2019 година.   

По традиция след водосвета, отслужен за здравето и благоденствието на всички жители на общината, празникът беше официално открит от кмета на селото Антон Атанасов. Тържеството беше уважено и от кмета на Община Генерал Тошево Валентин Димитров, който също поздрави присъстващите.

В тазгодишното издание на събора на сцената пред сградата на НЧ „Св. св. Кирил и Методий – 1897“ в селото се изявиха групи и състави от област Добрич. Първи пред публиката излязоха домакините от читалището. Самодейни и фолклорни групи, индивидуални изпълнители и танцови формации основно от община Ген- Тошево създадоха прекрасно настроение сред многобройната публика, представяйки автентичен фолклор от Североизточна България. За празника бяха дошли и самодейци от градовете Добрич и Шабла и от село Крапец. 

Специални гости на събитието бяха децата от Професионален фолклорен ансамбъл „Добруджа“, град Добрич с ръководител Стоян Господинов. Талантливите младежи направиха празника още по-вълнуващ, представяйки пред насъбралата се публика няколко уникални танцови изпълнения.

Дълго след края на събитието хората останаха в градинката на читалището в селото и продължиха да се забавляват с песни и хора, както и на сладка раздумка на пейките и край масите.

c